Hírek

2009.01.04. 14:00

Örömzene terápiás céllal

Malek Andrea kilencedik lemezén, a Koncert címet viselő korongon szerepel pop, dzsessz, klasszikus sláger, musical és világzene is. Az énekesnő szerint az album egyben pszichoterápia is: feltérképezi a dalok által azt, ami legbelül foglalkoztatja.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignright" width="235"] „Fontos számomra, hogy színpadra tudjam vinni mindazt, ami vagyok.” FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]– Egy éve kész a lemeze. Miért most jelentette meg?
– Most hozott a sors jó lehetőségeket. Vagy talán meg kellett várnom, amíg fotóművész barátom, Klinszky Gábor végre ráér lefotózni engem a lemez címlapjára.

– Hogyan merült fel a koncertlemez ötlete?
– A zenekar három éve alakult, Révész Richárd billentyűzik, Kollmann Gábor szaxofonozik, Dajka Krisztián játszik gitáron, Kaszás Péter dobol, Hámori János trombitál és Vermes Gábor basszusgitározik. Egy próbán azon töprengtem, milyen erős csapatot alkotunk! Ritka, hogy egy zenekar szinte hibátlanul játszik élőben. Azt gondoltam, ide csak pár mikrofon és egy kiváló koncertterem kell. Aztán az IBS vezetősége ingyen rendelkezésünkre bocsátotta a nagytermet, így 2007 májusában megszületett a felvétel.

– A fiai mit szólnak az új lemezhez? Van esetleg művészi, zenei vénájuk?
– Tetszik nekik a borító, Nyika Jenő műve. A zenét jól ismerik már, és kedvelik is. A nagyobbik fiam dobol és zongorázik. A kisebbiket inkább a biológia, a földrajz érdekli, és kifejezetten jó színészi képességei vannak. Idén kezdett trombitálni.

– Magyarországon inkább a musicalszerepeit ismeri a közönség. Hogyan került dzsessz és világzene a lemezre?
– Sokat köszönhetek a musicalnek, de a műfaj ma már csak töredékét jelenti zenei munkásságomnak. Fontos számomra, hogy színpadra tudjam vinni mindazt, ami vagyok, és ez a musical keretein belül nem lehetséges. Ezek a dalok az orvos barátom szerint számomra pszichoanalízis és terápia is egyben: általuk feltérképezem azt, ami engem foglalkoztat. Kiénekelem magamból az örömöt, fájdalmat.

– Hogyan töltötte az ünnepeket? A családdal?
– Családunkban szép hagyománya van a karácsonynak. A testvérem és én is visszaszállunk a szülői házba. Együtt sütünk-főzünk, zenélünk, sírunk, nevetünk.

Névjegy

1968. március 13-án született Budapesten.

Édesanyja Toldy Mária énekes, édesapja Malek Miklós karmester, zeneszerző. Testvére ifjabb Malek Miklós zenész.

1989-ben a színművészeti főiskola musicalszakán végzett. Bécsben él, két fiát egyedül neveli.

1991: Artisjus-díj, 1992: EMeRTon-díj, az Év musicalénekese, 1992: Thália-díj a Sakk című musicalben nyújtott alakításáért, 1998: EMeRTon-díj, az Év énekese, 2002: Artisjus-díj.

– Milyen feladatok várják most Bécsben?
– Három éve szerepeltem először a Teatro csapatával. A társulatban tehetséges gyerekek és profi musicalsztárok együtt hoznak létre produkciókat. Az igazgató, Norberto Bertassi minden évben színpadra alkalmaz egy ismert ifjúsági regényt, gyerekkönyvet. Musicalt ír belőle, és nyáron, amikor nincs tanítás, előadjuk. Idén Az állatok konferenciája című Kästner-művet hoztuk létre közösen. A sikerre való tekintettel a produkció novemberben a bécsi Stadthalléban vendégszerepel. Jómagam Alois-t, a művészlelkű, sértődékeny, de aranyszívű oroszlánt játszom nadrágszerepben.

– És Magyarországon?
– Rendszeresen szerepelek itthon is. Nemrég Győrben énekeltem a Friends Big Banddel, a csodálatos Budapest Jazz Orchestrával pedig közös koncerteken lépek fel. Április óta játszom Odette-et a Nemzeti Színház Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásában. Rendszeres vendég vagyok a Művészetek Palotájában, ez a hely különösen kedvez az újdonságoknak.

Édesanyja Toldy Mária énekes, édesapja Malek Miklós karmester, zeneszerző. Testvére ifjabb Malek Miklós zenész.

1989-ben a színművészeti főiskola musicalszakán végzett. Bécsben él, két fiát egyedül neveli.

1991: Artisjus-díj, 1992: EMeRTon-díj, az Év musicalénekese, 1992: Thália-díj a Sakk című musicalben nyújtott alakításáért, 1998: EMeRTon-díj, az Év énekese, 2002: Artisjus-díj. „Fontos számomra, hogy színpadra tudjam vinni mindazt, ami vagyok.” FOTÓ: DARNAY KATALIN Malek Andrea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!