Hírek

2009.01.29. 17:49

Nem fizet kártérítést a Gazprom

Vis maiorra hivatkozva nem fizet kártérítést a Gazprom, mivel az orosz cég szerint ukránokat terheli a felelősség a gázszállítás elmaradása miatt. Több tízmillió forintos kára van egyes magyar cégeknek, Bulgáriát kompenzálhatják.

Éber Sándor

Nem fizet kártérítést a Gazprom – nyilatkozta Alekszandr Medvegyev a Handelsblatt című német napilapnak. Az orosz állami energiakonszern elnökhelyettese elutasította az orosz–ukrán gázvita idején elmaradt gázszállítások miatt a Gazprommal szemben támasztott követeléseket, így konkréten a német E.ON Ruhrgasét is.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Gazprom az európai kártérítési követelésekkel szemben vis maiorra hivatkozik.
[/caption]

Medvegyev szerint a gázstop felelőse Ukrajna, míg a Gazprom mindent elkövetett, hogy eleget tegyen szállítási kötelezettségeinek. Az orosz céget a szállításkiesés miatt mintegy 2 milliárd amerikai dollár – 440 milliárd forint – kár érte, amit kész behajtani Ukrajnán.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét elején a budapesti Nabucco-konferencián azt javasolta, hogy károsult országok közösen, az unió képviseletében lépjenek fel a kártérítési igényükkel. Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso korábban úgy nyilatkozott, hogy az egyes cégek nyugodtan perbe foghatják Oroszországot a kiesések miatt.
Bulgária már meg is nevezte a pontos összeget: a kiesett 123 millió köbméter gázért 250 millió eurót kér kompenzálásként a Gazpromtól. A bolgár kormány ezért megegyezést sürgetett, hogy olcsóbban szállítsák neki a gázt kártérítésként, amit egyes orosz lapok szerint a Gazprom el is fogadott. Robert Fico szlovák kormányfő szintén kártérítést követelt országának.

Magyarországon még nem készült összegzés, de például Tondach Magyarország Zrt. termeléskiesése 66,5 millió forint, míg a Wienerberger két gyáregysége 42 millió forintot bukott, mikor bevezették a II-es számú korlátozást. A Tondach be is jelentette kárigényét a gázszolgáltató társaságnak, az Égáz-Dégáz Zrt.-nek. A Wienerbergernél jogászok vizsgálják a kártérítés lehetőségét.

A Gazprom az európai kártérítési követelésekkel szemben vis maiorra hivatkozik. „A helyzet rosszabb volt számunkra, mint egy földrengés” – mondta Medvegyev, mivel tehetetlenül álltak az „egyértelműen és egyedül Ukrajna által vezényelt” konfliktussal szemben, semmit nem tudtak tenni annak elhárítása érdekében. „Teljes egészében a Viktor Juscsenko államfő és Julia Timosenko miniszterelnök közötti belső ukrán hatalmi harc túszaivá váltunk, bár a kormányfőnek végül volt bátorsága ahhoz, hogy saját felelősségére elősegítse a Gazprom és az ukrán Naftogas közötti új megállapodás megkötését” – mondta Medvegyev. Viktor Juscsenko ukrán államfő korábban úgy nyilatkozott, hogy betartják az oroszokkal kötött megállapodást annak ellenére, hogy az kedvezőtlen Ukrajnának.

Merkel: földgázt a Balti-tenger alatt

Két nappal a Budapesten tartott Nabucco-konferencia után az Oroszországot Németországgal, illetve Európával összekötő, tervezett Balti-tengeri földgázvezeték határozott támogatására szólította fel az Európai Uniót Angela Merkel. A német kancellár szerint a biztonságos földgázellátás miatt a Nabucco, a Balti-tengeri vezeték – azaz az Északi Áramlat – és a Déli Áramlat egyaránt döntően fontos. Merkel hangoztatta, hogy nem uniós forrásból, hanem az energiakonszernek pénzéből kellene finanszírozni a beruházásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!