Hírek

2009.01.05. 13:28

Muzulmán polgármestere lett Rotterdamnak

Beiktatták hétfőn hivatalába a második legnagyobb holland város, Rotterdam első muzulmán polgármesterét, a Marokkóból bevándorolt Ahmed Aboutalebet.

BAMA

Az új városvezetőnek kettős, holland-marokkói állampolgársága van. Ő az első marokkói születésű bevándorló, akit polgármesterévé választott a rotterdami képviselőtestület.
   
A 47 éves férfi még kamaszként, a szüleivel együtt érkezett Hollandiába. Aboutaleb a szociáldemokrata holland Munkapárt soraiban csinált politikai karriert, munka- és szociálisügyi államtitkár lett a keresztény- és szociáldemokratákból álló hágai kormányban. Erről a posztjáról tavaly mondott le, hogy átvehesse a polgármesteri tisztséget.
   
Európa legnagyobb kikötővárosában, Hollandia gazdasági központjában a legmagasabb a bevándorlók aránya a holland városok közül. Néhány évvel ezelőtt még rendszeresek voltak az iszlámellenes utcai zavargások. Ehhez képest egy marokkói bevándorló polgármesterré választása nagy fordulatot jelent. A lépés mindazonáltal vegyes fogadtatásra talált az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!