Hírek

2009.01.11. 14:30

MobilVers naponta háromszor

Január 5-től a Magyar Televízióban naponta háromszor láthatjuk a MobilVers című műsort, amelyben ismert színészek mondanak verseket.

H. V. R.

A különbség az egykori Vers mindenkinek és az új műsor között, hogy ez utóbbit nem stúdióban, hanem legtöbbször a színészek által választott, külső helyszínen vették fel. A hagyományos kamerát egy mobiltelefonnal készült felvétellel egészítették ki.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Seres Tamás, a sorozat rendezője, és Kamarás Iván. Egymásra találtak - FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]

A gondolat Kamarás Iván színművésztől származik, aki az ötletével felkereste a Magyar Televíziót. Tárt karokkal fogadták. „Ritka ma Magyarországon, hogy egy jó ötlet meg is valósul, és nem csak ígérgetnek” – mondta lapunknak Kamarás Iván. A színészek szívesen vállalkoztak a feladatra, hiszen arra kérték őket, hogy a kedvenc versüket, és a Radnóti Miklós Emlékévhez kapcsolódva egy Radnóti-verset is szavaljanak el. A tragikus halált halt kőtőnek az idén ünnepeljük születésének századik évfordulóját. „Én például Pilinszky János Te győzz le című költeményét választottam” – mesélte Kamarás Iván. „Sok emlék köt ehhez a vershez. Azt szavaltam el a Színművészetin a felvételimkor, és a nagymamám temetésén is ezekkel a sorokkal búcsúztam.”

„Könnyű helyzetben van a Magyar Televízió, mert ebben az országban a versnek van ereje” – vélte az MTV kulturális főszerkesztője, Sipos Pál. Emlékeztetett, nemrég egy nagy gyógyszercég írt ki verspályázatot, amelyre húszezer pályamű érkezett. „Ez az érdeklődés jelzi, hogy megmaradt valami a kultúra iránti érdeklődésből” – tette hozzá.

Seres Tamás, a sorozat rendezője elmondta, hogy nemsokára létrehoznak egy weboldalt www.mobilvers.hu címen, ahonnan a mobiltelefonnal felvett versek letölthetők lesznek: „így akár el lehet majd küldeni MMS-formában, ahogy például Fesztbaum Béla színművész mondja Radnóti Majálisát” - tette hozzá. A sorozatban többek között Bálint András, Csuja Imre, Hámori Gabriella, Kállai Ferenc, Kovács Patrícia, Oroszlán Szonja vagy Reviczky Gábor mond Arany-, József Attila-, Szabó Lőrinc-, Ady- és Radnóti-verseket.

A MobilVers minden hétköznap a délutáni és az esti Híradó előtt, valamint a Kultúrház ma című műsor után látható az m1-en.

Gyóntatófülkében is szavaltak

Az esetek többségében a felvételek helyszíneit is a színészek választották meg: Cserhalmi György például a Mátyás-templom gyóntatófülkéjében mondja el Radnóti Miklóstól az Októberi esőt, Szacsvay László Radnóti sírjánál szaval, Rába Roland a Gödörnél a földön ülve adja elő Petőfi Sándor Az őrült című költeményét, Dörner György a Walesi bárdokat a Duna-kanyarban adja elő.

H. V. R. Gyóntatófülkében is szavaltak Az esetek többségében a felvételek helyszíneit is a színészek választották meg: Cserhalmi György például a Mátyás-templom gyóntatófülkéjében mondja el Radnóti Miklóstól az Októberi esőt, Szacsvay László Radnóti sírjánál szaval, Rába Roland a Gödörnél a földön ülve adja elő Petőfi Sándor Az őrült című költeményét, Dörner György a Walesi bárdokat a Duna-kanyarban adja elő. Seres Tamás, a sorozat rendezője, és Kamarás Iván. Egymásra találtak - FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS Kamarás Iván, Seres Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!