Hírek

2009.01.05. 17:17

Kisebb nyomáson, de jön a gáz

Kevesebb orosz földgáz szállítását ígérte Ukrajna, ennek ellenére – bár kisebb nyomással – mégis a szokásos napi átlag érkezett a vezetékeken Magyarországra.

Éber Sándor

„Kevesebb gáz szállítását jelezte hétfőn Ukrajna, de ez nem jelent ellátási problémát, mivel a hiány a kereskedelmi gáztározókból pótolható” – jelentette be az energiaügyi miniszter.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Kevesebb orosz földgáz szállítását ígérte Ukrajna
[/caption]

Molnár Csaba, miután tájékoztatta a miniszterelnököt a magyarországi gázellátásról közölte: Ukrajna tegnap a napi átlagos 38 millió köbméter helyett csak 30 millió köbméter orosz gázt szállítását tervezte Magyarországra, ennek ellenére nem csökkent a szerződésben szereplő mennyiség. Hétfőn az ország gázfelhasználását 70-74 millió köbméterre becsülték, vasárnap mintegy 64 millió köbméter gáz fogyott.

„Az elmúlt napokhoz hasonlóan az Ukrajnából Magyarországra érkező földgáz úgynevezett határnyomása alacsonyabb a szerződés szerinti értéknél, de a megrendelt mennyiség hiánytalanul érkezik” – mondta tegnap reggel a Földgázszállító Zrt. (FGSZ) szóvivője. Lakatos Erika közölte, hogy a hétfőre megrendelt import földgázmennyiség beszállítása zavartalan volt.

Tájékoztatást kér a Fidesz

A Fidesz tegnap arra kérte a kormányt, adjon tájékoztatást az orosz-ukrán gázvita nyomán kialakult valóságos helyzetről, ezért Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a testület összehívását kezdeményezte. A Fidesz elvárja a kabinettől, hogy a hónap végén tartandó Nabucco-csúcstalálkozóig Magyarország tegyen komoly diplomáciai erőfeszítéseket az államközi megállapodás megkötéséért, mert ez jelentene garanciát a gázvezeték megépítésére.

„Az E.ON Földgáz Storage-nak tárolóiban mintegy 31 milliárd köbméter földgáz van, és ezen felül a zsanai tárolóban 200 millió köbméter a stratégiai tartalék” – mondta tegnap Kutas István, a legtöbb oroszt gázt importáló cég szóvivője.

A szőregi biztonsági tárolóban, amelyet a törvény alapján legkésőbb 2010-re 1,2 milliárd köbméter – 45 napra elegendő – kapacitásúra kell növelni 300 millió köbméter biztonsági tartalék van. A tároló kiépítése az év végére befejeződik, a stratégiai készlethez csak az energiaügyekért felelős miniszter döntése alapján lehet hozzányúlni. Molnár Csaba a gázellátási krízisbizottság rendkívüli ülése után bejelentette, hogy már aláírására készen áll az a rendelet, amellyel engedélyezi az 500 millió köbméteres stratégiai tartalékhoz való hozzányúlást.

Érvényteleníteni akarja az Oroszországgal kötött, gáztranzitot szabályozó megállapodásokat az ukrán tüzelő- és energiaügyi minisztérium, ezért a tárca helyi bírósághoz fordult. A minisztérium azzal érvel, hogy a 2010 végéig szóló szerződéseket annak idején az ukrán Naftogaz állami gázvállalat egy olyan képviselője írta alá, akinek erre nem volt felhatalmazása.

Lengyelország tegnap közölte, hogy napi 5 millió köbméterrel kevesebb orosz földgázhoz jut Ukrajnán át. A kieső mennyiséget Fehéroroszországon át pótolja. Csehország hétfőn ismét a szokásos mennyiségben kapja az orosz földgázt, miután az öt százalékkal csökkent vasárnap. Görögországban az orosz földgáz mennyisége közel egyharmadával esett. Bulgária szombat reggel óta 10-15 százalékkal kevesebb földgázhoz jut. Romániában teganp is csökkentett szinten, a szerződött mennyiségnél 30 százalékkal alacsonyabban mozgott a földgázszállítás.

Az SZDSZ segítene lobbizni az unióban

„Hosszabb távon nem lehet úgy működtetni egy országot, hogy ki van szolgáltatva az eladó vagy a tranzitország szeszélyeinek” – hangoztatta tegnap Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője. A liberálisok arra bátorítják a kormányt, hogy bővítse a jelenlegi kapacitásokat, mert az orosz-ukrán gázvita olyan fordulatokat vehet a jövőben, hogy akár több hónapos önellátásra kell berendezkedni. Eörsi kijelentette, hogy meg kell sokszorozni az erőfeszítéseket, hogy a Nabucco-gázvezeték felépüljön. Ehhez azonban egy egységes európai uniós energiapolitika szükséges. Eörsi ez ügyben felajánlotta a kormánynak a magyar liberálisok segítségét az európai politikai színtéren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!