Hírek

2009.01.26. 06:45

Kína összeomlása lehet a kegyelemdöfés

Gyakorlatilag már recesszióban van a kínai gazdaság. A következmények a világra nézve katasztrofálisak lehetnek – állítja egy amerikai közgazdász. Nouriel Roubini, a New York-i Egyetem tanára mindig is rendkívül pesszimista jóslatairól volt híres. Amióta kitört a válság, a szakma hallgat is rá. Roubini évekkel ezelőtt megjósolt ugyanis mindent, ami az elmúlt hónapokban bekövetkezett.

Europress

A szakértő újabb hátborzongató prognózisa szerint Kína lehet a krízis következő áldozata. Roubini úgy véli: az ázsiai óriásország gazdasága már most recesszióban van, csak éppen a hivatalos statisztikák ezt nem mutatják. A közgazdász szerint azonban rövidesen mindenki számára nyilvánvalóvá fognak válni a kínai gazdaság gondjai.

Kínai–amerikai csörte

Fejmosásban részesítette Kínát Barack Obama új pénzügyminisztere. Timothy Geithner kijelentette: Peking szándékosan gyengíti nemzeti devizáját, ezzel ugyanis előnyhöz juttatja az ország exportőreit. A kínai kormány válaszában ingerülten reagált, és kijelentette: jó lenne, ha az Egyesült Államok vádaskodás helyett inkább önkritikát gyakorolna a válság miatt.

„Kínában ugyanaz történik, mint a fejlett világban: az emberek nem hajlandóak vásárolni. Ehhez hozzáadódik, hogy a termékeik iránti világkereslet is óriási mértékben zuhanni fog, vagy már zuhan – látható hát, hogy a kínai gazdaságra is ugyanaz a sors vár, mint mindenki másra” – véli Roubini.

Az eredmény a szakértő szerint előrelátható: mivel Kína adja a világgazdaság növekedésének az ötödét, ha ez a motor is kiesik, a válság a legborúlátóbb jóslatokban felvázoltnál is mélyebb lehet. Ha mindez bekövetkezik, az is könnyen megtörténhet, hogy az ázsiai ország hazaviszi a külföldön (jobbára az Egyesült Államokban) tárolt megtakarításait, ami – mivel sok ezer milliárd dollárról van szó – az egész globális pénzügyi rendszert is bedöntheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!