Hírek

2009.01.22. 22:44

Kimúlt Mami, a legidősebb perzsa vadszamár

Elpusztult a világ legidősebb onagere, azaz perzsa vadszamara a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

BAMA

A vadszamár léptékben matuzsálemi kort megért Mami 1974. június 2-án született a belga Planckedael Állatparkban – tudta meg a hirado.hu. a Fővárosi Állat- és Növénykerttől. 1977-ben került Budapestre, ahol eredetileg Pici néven jegyezték be a törzskönyvbe, ám a rendszeres szaporulat okán hamarosan Maminak keresztelték át. Az öregség jelei az elmúlt években egyre kifejezettebben jelentkeztek a tekintélyes korú állatnál. Elillant fürgesége, sőt válogatott, puha takarmányt kellett számára biztosítani, hogy könnyebben meg tudja rágni. Mami végül január 19-én hétfőn pusztult el.

34 éves és 7 hónapos élettartamával a világ állatkertjeiben tartott mintegy 350 ázsiai vadszamár közül valamennyi állat fiatalabb ennél. Figyelembe véve, hogy a természetben élő egyedek élettartama rendszerint elmarad állatkerti fajtársaikétól, nagy biztonsággal állítható, hogy mostanáig Mami volt a világ legidősebb ázsiai vadszamara. A szakirodalmi adatok szerint az abszolút rekorder, vagyis a faj valaha is élt legidősebb képviselője 38 esztendős kort ért meg.

A vadszamarak létezésékről már az antik szerzők is számot adtak. Az ógörög nyelvű szövegekben hemionosz, vagyis „félszamár” néven szerepelnek ezek az állatok. A perzsa onagerek háziasításával a sumérek és az asszírok is megpróbálkoztak, a fennmaradt domborműveken kocsi elé fogott onagereket is ábrázoltak. Egyébként maga az onager szó a középkorban egy ostromgép neve is volt. 

Nem számít ritkaságnak, ha egy-egy állatkerti állat matuzsálemi kort ér meg, hiszen az egyes állategyedek eleve jobb esélyekkel vágnak neki az életnek az állatkertekben, mint a szabad természetben. A vadonnal ellentétben az állatkertben nem kell megküzdeniük a táplálékért vagy a búvóhelyért, szükség esetén állatorvosi ellátásban részesülnek. Emiatt mind a felnövekedési arány, mint az életteljesítmény, az egyedi élettartam terén magasabbak az átlagok az állatkerti állományokban. A Fővárosi Állat- és Növénykertben több igazi matuzsálem is élt. Az 1965-ben, 19 évesen elpusztult Sanyi nevű Bennett-kenguru fajának valaha élt legidősebb képviselője volt, de közel volt a fajra jellemző abszolút rekordhoz Johnny, a fehérfejű rétisas is, aki 37 éves kort ért meg Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!