Hírek

2009.01.17. 17:11

Izrael leállíthatja a Gázai hadműveletet

Hamász: a "szembenállás" az egyoldalú izraeli tűzszünet esetén is folytatódik

G. M.

Izrael a három hete indított gázai offenzíva leállítását tervezi, miután már elérte a kitűzött célokat. Legalábbis erről beszélt szombaton egy magas rangú jeruzsálemi illetékes.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Hamász: a "szembenállás" az egyoldalú izraeli tűzszünet esetén is folytatódik
[/caption]

„Az a szándékunk, hogy – a kabinet jóváhagyásának függvényében – bejelentsük a katonai tevékenység felfüggesztését, mivel úgy gondoljuk, hogy elértük a céljainkat" – fogalmazott a nevének elhallgatását kérő személy. Az izraeli biztonság kabinet mindenesetre szombat éjjel még összeült, hogy aztán Ehud Olmert miniszterelnök üzenetben tudassa a döntést Izrael lakosságával.

Eközben azonnali gázai tűzszünetre szólította fel a szembenállókat az ENSZ-közgyűlés határozatában. A rendkívüli közgyűlésen kétnapos vita után, a szavazatok elsöprő többségével – 142 igennel, 6 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett –, elfogadott határozat szövege a palesztin, az egyiptomi és az európai uniós képviselők kompromisszumának a gyümölcse. A közgyűlés határozata felszólítja a szembenállókat, hogy Biztonsági Tanáccsal a együttműködve tegyenek meg mindent a határozatban foglaltak átfogó és haladéktalan teljesítése érdekében, követeli egyebek mellett „az azonnali, tartós és minden fél által betartott tűzszünetet, amely az izraeli csapatok maradéktalan gázai kivonulásához vezet".

A határozat követeli továbbá a humanitárius segélyek – élelmiszer, üzemanyag és egészségügyi segély – akadálytalan eljuttatását a Gázai övezetbe, és szétosztását az övezet egész területén. A közgyűlés támogatásáról biztosítja Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közel-keleti misszióját, és más nemzetközi béketörekvéseket. Felszólítja az ENSZ-tagállamait, hogy haladéktalanul adják meg a szükséges támogatást a válságos humanitárius és gazdasági helyzet könnyítésére irányuló erőfeszítéseknek. Ennek érdekében – áll a határozatban – tartósan meg kell nyitni a gázai határátkelőket, lehetővé téve az emberek és az áru szabad mozgását.

A határozat elfogadása után egy palesztin küldött köszönetet mondott mindenkinek, aki „véget akar vetni a palesztin nép szenvedéseinek". Izrael képviselője viszont bejelentette, hogy a zsidó állam küldöttsége helytelennek tartja a határozat elfogadását, tekintettel arra, hogy a térségbeli helyzet rendezésével a Biztonsági Tanács foglalkozik, és a rendkívüli ülés összehívása eleve ellentétes volt az ENSZ szabályaival.
Mindenesetre a cseh külügyminiszter szombaton Kairóba utazott, hogy a gázai tűzszünet feltételeiről és az övezetben kialakult humanitárius helyzetről tárgyaljon. Karel Schwarzenberg az európai diplomácia nevében tesz erőfeszítéseket a három hete folyó háború felfüggesztésére.
Szintén szombati hír, hogy Egyiptom elnöke is a gázai offenzíva haladéktalan befejezésére és csapatainak az övezetből való kivonására szólította fel szombaton Izraelt. Hoszni Mubarak bejelentése pár órával azután hangzott el, hogy a zsidó állam hadserege ellen harcoló iszlamista Hamász vezetői értésre adták: egyoldalú izraeli tűzszünet esetén is folytatnák a küzdelmet a Gázai övezetbe behatolt ellenséggel szemben, amennyiben nem teljesülnek a fegyvernyugváshoz szabott feltételeik.

A gázai tűzszünetet célzó korábbi egyiptomi terv szerint a harcokat 10 napra felfüggesztenék, de az izraeli erők továbbra is a Gázai övezetben maradnának. A határátkelőket pedig mindaddig nem nyitnák meg, amíg nem biztosítják, hogy a Hamász nem jut újabb fegyverutánpótláshoz.

Az arab államok zömével ellentétben, amelyek Izraelt okolják a december végén kirobbant háborúért, Egyiptom a Hamászt teszi felelőssé; nézete szerint az iszlamista mozgalom provokálta ki az izraeli offenzívát felújított rakétacsapásaival. Kairó eddig szorosan együttműködött Tel-Avivval a válság rendezése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!