Hírek

2009.01.13. 14:25

Háromnegyedével több gabonát takarítottak be

Temérdek gabona – összesen 16,9 millió tonna – termett tavaly – derül ki a KSH friss adatsorából. Ez háromnegyedével több, mint 2007-ben.

H. M.

Remekelt a kukorica, hiszen ebből a takarmánynövényből több mint a duplájára növekedett a betakarított mennyiség. Sőt, az őszi betakarítású növények közül a kukorica termésátlaga növekedett a legnagyobb mértékben egy év alatt: míg 2007-ben 3 ezer 730 kilogramm kukorica termett egy hektáron, addig 2008-ban ez az arány már hektáronként 7 ezer 470 kilogramm volt. Jelentősen nőtt a betakarított mennyiség repcéből, lucernaszénából, napraforgóból, valamint burgonyából is. Ez utóbbinál például az előző évinél 35 százalékkal magasabb termésátlag mellett összesen 646 ezer tonnát takarítottak be.

A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak hazánkban volt jó a tavalyi termés; az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint 2008-ban világszerte rekord mennyiségű gabona termett a földeken. Az összes gabonaféle mennyisége 5,4 százalékkal 2,245 milliárd tonnára nőtt. Ezen belül búzából 682 millió tonna termett, 11,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál, meghaladva ezzel a FAO korábbi, 677 millió tonnás becslését. A nagy búzatermesztő országokban 26 százalékkal többet takarítottak be.

A tavalyi rekordtermésnek köszönhetően a szakértők szerint a főbb exportőr országokban várhatóan megduplázódnak a búzakészletek, ami a gabonafélék árának csökkenéséhez vezet. A FAO elemzése szerint azonban mindezek ellenére nem várható jelentős csökkenés az élelmiszerek árában.

H. M. búza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!