Hírek

2009.01.07. 10:16

GVH: közel 717 millió forint kiszabott bírság 2008-ban

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-ban 165 versenyfelügyeleti eljárást folytatott le, valamivel kevesebbet, mint az előző években, a határozatok 61 esetben állapították meg a versenytörvény megsértését, s a hivatal összesen 716,7 millió forint összegű bírságot szabott ki - összegezte a tavalyi évet a GVH közleménye.

BAMA

Kartellezés miatt 2008-ban 28 vizsgálat indult, ám bírsággal szankcionált ügylezárásra nem került sor. Mindazonáltal a hivatalnak sikerült néhány komoly kartell nyomára bukkanni; a taxisok, a molnárok vagy éppen a betongyártók ügyében jelenleg is zajlik a versenyhivatali vizsgálat.

Erőfölénnyel való visszaélés megállapítására és bírság kiszabására 2008-ban nem került sor, ugyanakkor a legnagyobb horderejű esetek kötelezettségvállalással lezárultak. A GVH szerint fontos eredménynek tekinthető például, hogy a Tesco a versenyhatóság közbenjárására kénytelen volt átalakítani beszállítói szerződéseit.

A GVH 2008-ban a fogyasztók megtévesztése miatt indított eljárásokkal foglalkozott a legtöbbet. Az internet- és banki szolgáltatások megtévesztő hirdetése mellett visszatérő vétségnek számított egyebek közt az is, hogy a reklámokban bizonyos termékeknek megalapozatlanul gyógyhatást vagy egészségmegőrző hatást tulajdonítottak.

Az értékelés szerint a GVH 2008-ban is sikeresen védte meg határozatait a bíróságok előtt. A jogsértés tekintetében első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 90 százalékban, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla pedig több mint 93 százalékban hagyta helyben a versenyhatóság határozatait, olvasható a versenyhivatal közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!