Hírek

2009.01.06. 11:55

Fiktív számlákkal akart adót csalni

Nyolcmillió forintos áfahiányt okozott a költségvetésnek az a nyíregyházi vállalkozó, aki 50 millió forint értékű fiktív számla felhasználásával akarta az adófizetést elkerülni – közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

mti

A hatóság közleménye szerint az ügyvezető 2006-ban szerzett jövedelme után nem akart adót fizetni, ezért fiktív számlákat használt fel. Az 50 millió forintos számlát egy, az övéhez hasonló tevékenységi körben működő cég nevében állították ki, de az a számlázott tevékenységet nem végezte el, és a vállalkozói díjat sem kapta meg. A vagyonvédelemmel foglalkozó cég felszámolását az ügyvezető kezdeményezte még 2007-ben fizetésképtelenség miatt, de nem tett eleget beszámolókészítési, könyvvezetési és egyéb tájékoztatási kötelezettségeinek, mellyel megakadályozta a felszámolási eljárás eredményes lefolytatását is.

A vámhatóság jelentős mértékű adócsalás bűntette, magánokirat-hamisítás és a számvitel rendjének megsértése vétsége miatt indított eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!