Hírek

2009.01.20. 11:49

Felgyújtatta haragosa autóit

Egy üzleti nézeteltérést követően felgyújtatta haragosa autóit az a debreceni férfi, akit felbujtóként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntettének kísérlete miatt jogerősen négy év nyolc hónap börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla.

mti

Az ítélet szerint Szőllősi Sándor 1998-ban a későbbi sértettel közösen két földmunkagépet vásárolt. A két férfi együtt üzemeltette a berendezéseket, a költségeket fele-fele arányban viselték, a haszonból is ilyen módon részesültek. 1999 őszére a két fél viszonya megromlott, mivel a sértett a gépeket egyedül akarta üzemeltetni. Idővel a sértett elvette a vádlottól az egyik munkagépet. A vádlott állítása szerint 35 millió forint költsége merült fel, és elesett 20 millió forint kamattámogatástól. Bár a vitát a felek 2000 szeptemberében ügyvédi megállapodás során lezárták, kimondva, hogy nincs egymással szemben követelésük, a konfliktus nem fejeződött be.

2001-ben Szőllősi Sándor több személlyel is közölte, hogy a sértett kárt okozott neki, de ő nagyobb kárt fog csinálni, s elhangzott olyan is, hogy a sértett egész családját kinyírja, tönkreteszi. Szőllősi Sándor megbízott egy hajdúböszörményi férfit - az ügy másodrendű vádlottját -, hogy gyújtsa föl a sértett több személyautóját. Ez a másodrendű vádlottnak első ízben nem sikerült, ezért a bűncselekményhez segítséget kérve, felvette a kapcsolatot az ügy többi vádlottjával.

2002. június 30-án éjszaka a férfiak a sértett Hosszúpályiban álló házához mentek, s ott benzinnel három kocsit felgyújtottak. A tűz az egyik autóról átterjedt a közelben található éghető anyagokra és egy épületrészre is. Az okozott tüzet a sértett és családja észrevette, s annak továbbterjedését a tűzoltóság segítségével megakadályozta.  Amennyiben a keletkezett tüzet megkésve észlelik, és nem kezdődik meg időben a hatékony tűzoltás, akkor jóval nagyobb kár is keletkezhetett volna, s az épületben tartózkodók élete és testi  épsége is közvetett módon veszélyben volt.

A tűz következtében keletkezett kár értéke meghaladta a 22,2 millió forintot, míg az összes veszélyeztetett érték több mint 63,2  millió forint volt. Az ügy másod-, harmad- és negyed- és ötödrendű vádlottját az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság jogerőre emelkedett ítéletében két év hét hónap és négy év hat hónap közötti  börtönbüntetésre ítélte.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!