Hírek

2009.01.26. 06:38

Először hangzott el a Mozart-műtöredék

Bemutatták Mozart egyoldalas műtöredékét, amit csak 2007-ben, a szerző halála után több mint két évszázaddal azonosítottak. Az alig kétperces töredék első nyilvános előadását a franciaországi Nantes-ban tartották. A zenetörténeti ritkaságot Daniel Cuiller, a Stradivaria barokk zenei együttes művészeti igazgatója játszotta el hegedűn.

Europress

A kézirat létezéséről már régóta tudtak, de sokáig nem tartották eredetinek. Egy műgyűjtő hagyatékából került a nantes-i városi könyvtárba a XIX. század végén. Sokáig ott porosodott, vizsgálata csak az utóbbi években kezdődött el.

Ulrich Leisinger, a salzburgi Mozarteum Egyetem kutatója 2007-ben megállapította, hogy a kotta magán viseli Mozart kézírásának valamennyi jellegzetességét. Az osztrák zenetudós 200 ezer euróra (57 millió forint) becsüli a kotta értékét. A kottatöredék 1787 körüli. „Jelentős dokumentum, mert nagyon ritkán bukkan fel ismeretlen Mozart-kézirat” – mondta Ulrich Leisinger. Hozzátette: senki sem tudja, hogy az egyébként rendkívül termékeny szerző miért nem fejezte be a művet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!