Hírek

2009.01.02. 16:33

Elhunyt a világ legidősebb személye

Elhunyt pénteken a világ legidősebb személyeként nyilvántartott portugál nő, a 115 éves Maria de Jesus.

BAMA

A korrekordert kórházba szállítás közben, mentőautóban érte a halál az ország középső részén fekvő Tomar térségében - jelentette  a Lusa portugál hírügynökség. Az 1893. szeptember 10-én született  Maria de Jesus 115 évet és 114 napot élt. Felpüffedés miatt hívtak  érte mentőt.

A világ legidősebb emberének címét a portugál matróna csupán  november óta viselte, amikor elhunyt az addigi korrekorder, a 115  évet és 220 napot élt amerikai Edna Parker.

Maria de Jesus nagyon szegény családban született és baleset  következtében még gyermekkorában megvakult egyik szemére. Már 12  éves korától a mezőn dolgozott és soha nem járt iskolába.

Férjével egy Corujo nevű faluban telepedett le és hat gyermeket  nevelt fel, anélkül, hogy valaha is beteg lett volna vagy egyetlen  szem gyógyszert is beszedett volna. 57 évesen megözvegyült. 100.  születésnapján azt kívánta, hogy bárcsak megtanulhatna írni-olvasni,  de lánya, Maria Madalena szerint ez a vágya nem tejlesült.

A "szuperszázasokat", vagyis a 110 évesnél is idősebb embereket  nyilvántartó amerikai internetes portál, a Gerontology Research  Group szerint a portugál asszony halála után a világ igazoltan  legidősebb embere az amerikai Gertrude Baines, akit 1894. április 6-án anyakönyveztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!