Hírek

2009.01.07. 14:50

Belpolitikai összecsapás gázügyben

A Fidesz támogatja a kormány intézkedéseit a gáz-válság megoldására, de a párt szerint sem az EU, sem Magyarország nem vizsgázott jól az ügyben.

BAMA

Az MSZP szerint a kormányfő megfelelően lépett föl, amikor határozott álláspontot kért az uniótól. A külügyi bizottság rendkívüli ülésén nem alakult ki közös álláspont.
 
Sem az EU, sem Magyarország nem vizsgázott jól az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult válság kezelésében – közölte Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke a testület rendkívüli ülésén. A grémium MSZP-s tagja, Mesterházy Attila szerint viszont Gyurcsány Ferenc kormányfő megfelelően lépett fel, amikor azt kérte, határozott álláspontot foglaljon el az Európai Unió.

Németh elmondta, a Fidesz támogatja a kormányzati intézkedéseket a válság megoldására, de szerinte az elmúlt egy hét alatt a kormányzati passzivitásnak és zűrzavarnak számos jele volt a diplomáciában.

Mesterházy úgy vélte, a kérdésből nem kellene pártpolitikát csinálni, mert az MSZP-s és a fideszes szavazók egyformán fognak fázni. A Fidesz "téves, rosszindulatú álláspontja" hozzájárulhat a válság elmélyüléséhez – közölte.

A két képviselő között vita bontakozott ki arról is, hogy hány napra elegendőek a stratégiai gázkészletek. Németh szerint 8 napra, és ebből kettő már eltelt, Mesterházy viszont úgy látta, a fideszes képviselő összekeverte a számokat, és nem 500 millió köbméter gáz van a tározókban, hanem 3 milliárd köbméter és ehhez jön még a napi 8-9 millió köbméter hazai termelés.

Németh Zsolt többször hangsúlyozta, hogy a helyzet megoldásának kulcsa részben az EU kezében van, a magyar politikának és diplomáciának pedig összehangolt lépéssorozatra van szüksége.

Tarthatatlan a magyar kormány és az EU hivatalos álláspontja, hogy magánjellegű vitának kell kezelni az orosz-ukrán vitát – ismételte meg véleményét az ellenzéki politikus. Hozzátette, az uniónak közvetítőként kell fellépnie a vitában.

A külügyi bizottság elnöke felelőtlennek nevezte Molnár Csaba energiaügyi miniszter eddigi nyilatkozatait, mert szerinte a magyar közvéleménynek meg kell ismernie a valós helyzetet. Németh Zsolt szerint felháborító, hogy a konfliktus kezdete óta a magyar külügyminiszter nem szólalt meg az ügyben, és ildomos lett volna, ha téli szabadságát a múlt héten megszakítja.

Szerinte a két illetékes nagykövetnek is meg kellett volna szakítania szabadságát a válság miatt.

Ki kell mondani, hogy Oroszország nem megbízható szállító - közölte Németh Zsolt, aki azt kérdezte a kormány képviselőitől, hogy az orosz félnél tiltakoznak-e jegyzékben, ahogy ezt más kormányok tették.

Magyarország ne hezitáljon, hanem használja ki a pillanatnyi lehetőséget arra, hogy a Nabucco gázvezeték megépítése minél nagyobb lendületet kapjon - fogalmazott a bizottság fideszes elnöke.

Mesterházy úgy vélte, "a vak ló bátorságával ér fel" előre eldönteni, hogy az orosz vagy az ukrán fél a hibás.

A szocialista politikus szerint a kormány és az Európai Unió álláspontja is változott a kérdésben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelében arra hívta fel az EU soros elnökének, Csehországnak és José Manuel Durao Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a figyelmét, hogy távolságtartó magatartás helyett lépjen fel a két ország, az Oroszország és az Ukrajna közötti vita rendezésében - fejtette ki.

Ennél egyértelműbben nem lehet egy miniszterelnöknek felszólítani az EU-t - tette hozzá.

Azt is megjegyezte, a kormányfő kedden ismét egyértelművé tette, hogy a Nabucco gázvezetéknek van prioritása Magyarország számára.

A bizottsági ülésen az orosz-ukrán gázvitáról és az annak nyomán Magyarországon kialakult helyzetről nem fogalmazott meg közös álláspontot. Az ülés végén Németh Zsolt "lassú időt, magas nyomást és minél magasabb hőmérsékletet" kívánt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!