Hírek

2009.01.12. 08:24

Az ukrán kiegészítés felbőszítette az oroszokat

Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyelőre nem engedélyezte, hogy az orosz kormány újraindítsa az európai gázszállításokat. Ennek az az oka, hogy Ukrajna kiegészítéseket csatolt az európai gázszállítások ellenőrzésére létrehívott megfigyelőcsoportról szóló megállapodáshoz. Kijev később közölte: beleegyezik abba, hogy a moszkvai aggodalmakat figyelembe véve újra aláírja az Európának szánt orosz gázszállítások ellenőrzéséről szóló megállapodást, különválasztva tőle az orosz fél által kifogásolt, kézzel írott ukrajnai csatolmányt.

Magyar Rádió

Az oroszok nem fogadják el az ukrán kormány által Kijevben aláírt egyezményt a gázszállításokat felügyelő nemzetközi megfigyelőkről mondván: az nem teljesen azonos azzal, amit az előző nap ők Moszkvában aláírtak, és egyébként az Európai Unió képviselői is elláttak kézjegyükkel.

Tyimosenko ukrán miniszterelnök ugyanis a szöveghez biggyesztett egy magyarázó megjegyzést és nyilatkozatot arról, hogy Ukrajnának nincsenek adósságai, hogy sohasem lopott gázt, illetve, hogy az oroszoknak mit és hogyan kell még Ukrajnának szállítani. A láthatóan felbőszült Medvegyev elnök ezek után személyesen utasította el az Európai Unió által hivatalosan átküldött egyezményt. „Ebben az esetben az aláírt dokumentumot kénytelenek vagyunk semmisnek tekinteni, számunkra nem lesz kötelező ereje, és nem fogadjuk el addig, amíg ezt a magyarázó megjegyzést ukrán részről nem vonják vissza” – mondotta Medvegyev, és provokációnak, a józan ész megcsúfolásának, valamint a megállapodások megszegésének nevezte az ukrán szöveget.

A történet egyébként egyelőre tényleg rejtélyesnek tűnik. Egy nemzetközi egyezménynek csak egyetlen, minden fél által elfogadott szövege lehet. Ezt az Európai Unió nevében közvetítő cseh miniszterelnöknek, Topoláneknek is tudnia kellett. Mint ahogy azt is, hogy az oroszok az elmérgesedett helyzetben az általuk már egyszer aláírt szövegtől egyetlen betűnyi eltérést, és semmifajta kétértelműséget nem fogadnak el. Márpedig egyezmény hiányában Ukrajnán keresztül továbbra sem jöhet a gáz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!