Hírek

2009.01.23. 12:26

Áradnak a folyók Észak-Magyarországon

Árhullámok vonulnak le az észak-magyarországi folyókon - mondta a területileg illetékes vízügyi igazgatóság (Ékövizig) szóvivője.

BAMA

Csont Csaba közölte: a Tarna Tarnaméra térségében éjszaka 300 centiméter körüli vízállással tetőzött. A vízszint magasságát a levonuló jég növelte. Tarnaörs térségében a reggeli órákban 308 centi - az első fokú árvízvédelmi szint 350 centiméternyi - volt a tetőzés értéke, jelenleg már itt is lassan apad a folyó.

A Sajó felső szakasza fokozatosan apad, csütörtökön délután - a levonuló és helyenként torlódó jég hatására - Sajópüspökinél a vízállás megközelítette a 250 centiméteres, másodfokú készültségi szintet. Péntek reggel itt már 190 centiméternyi, mérsékelten apadó vízállást észleltek.

A Bódván és a Hernádon is 1-1,5 méteres vízszintemelkedést okozó árhullám vonul le. A Tisza, Tiszapalkonya-Tiszaderzs között gyakorlatilag jégmentes. Tiszapalkonya felett Tiszalökig 5-10, Tiszalök és Tokaj között 10-18 centiméteres, Tokaj felett pedig 12-18 centiméter vastag álló jég a jellemző, kisebb megszakításokkal. Dombrád és Zemplénagárd között, valamint néhány kilométerrel Záhony felett torlódva áll a jég. A torlódások hossza 3-4 kilométernyi, vastagságuk 40-70 centiméteres.

A Sajón levonuló árhullám hatására a folyó nagy része jégmentessé vált, ugyanakkor a Hosszúrévpusztai-híd fölött, csaknem a teljes 3 kilométeres hosszban torlódva áll a jég

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!