Hírek

2009.01.27. 07:15

A válság már érezteti hatását a kiskereskedelem forgalmában is

Keményen érződik a válság a kiskereskedelem eladásaiban – olvasható ki a statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adataiból.

M. S.

A kiskereskedelmi forgalom változása (%, év/év)

Használtcikk +15,4

Csomagküldő +5,1

Dohány és ital +1,7

Gyógyszer, illatszer +1,5

Ruházat –1,2

Élelmiszer –1,3

Könyv, újság, papír –3,5

Bútor –4,3

Iparcikkek –5,1

Forrás: KSHNovemberben az üzletek forgalma két százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, 2008 tizenegy hónapjában pedig 1,9 százalékkal kevesebb árut adtak el, mint 2007 hasonló időszakában. Októberhez képest 0,4 százalékkal csökkent a forgalom.

Ami az egyes termékcsoportokat illeti: a használtcikkek, a dohány- és italáruk, továbbá a gyógyszerek és illatszerek forgalma növekedett, valamint a csomagküldő cégeké. Jelentősen mérséklődött viszont a könyv, az újság, a papír, a bútor, valamint az iparcikk-termékcsoport eladása. Az adatok nem meglepők, jól látható, hogy a – növekvő hitelterhek, a reál-béremelkedés megtorpanása, a munkanélküliség növekedése miatt – csökkenő elkölthető jövedelemmel rendelkező lakosság kevesebbet vásárol azokból a termékekből, amelyekre nincsen mindenáron szüksége. Jelzésértékű a használtcikkek iránti kereslet megugrása is.

Zuhanó autóeladások

Óriásit estek a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek eladásai: a statisztikai hivatal számai szerint novemberben 21,3 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom ezekben az üzletekben, mint egy évvel korábban. Január 1. és november 30. között 6,7 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom, mint egy évvel korábban. A visszaesésben nagy szerepe volt a hitelhez jutási feltételek nehezebbé válásának.

Csomagküldő +5,1

Dohány és ital +1,7

Gyógyszer, illatszer +1,5

Ruházat –1,2

Élelmiszer –1,3

Könyv, újság, papír –3,5

Bútor –4,3

Iparcikkek –5,1

Forrás: KSH boltpolc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!