Hírek

2009.01.26. 09:12

A többség fontosnak tartaná a reformokat

Az emberek 80 százaléka fontosnak vagy egyenesen nélkülözhetetlennek tartja az alapvető reformok végrehajtását az országban

BAMA

Az emberek 80 százaléka fontosnak vagy egyenesen nélkülözhetetlennek tartja az alapvető reformok végrehajtását az országban - tartalmazza a Szonda Ipsosnak az MTV A szólás szabadsága című műsorának megrendelésére készített reprezentatív felmérése.

A megkérdezettek 93 százaléka szerint a válság kezelésében hatékony eszköz lenne a kisebb parlament, 86 százaléka szerint az áttekinthető pártfinanszírozás, 68 százaléka szerint a helyi önkormányzatok számának csökkentése, 55 százaléka szerint a nyugdíjreform, 53 százaléka szerint az áfa növelése és egyúttal a munkáltatók és munkavállalók terheinek csökkentése, 51 százalékuk szerint a családi pótlék megvonása bizonyos jövedelem felett, 38 százalékuk szerint a bérek befagyasztása a közszférában, illetve 14 százalékuk szerint a nyugdíjak befagyasztása.

Az MSZP-szimpatizánsok 61 százaléka szerint az ország jövője fontosabb, minthogy a megkérdezett jövedelme változatlan maradjon, ugyanakkor a megkérdezett Fidesz-szimpatizánsok 54 százaléka szerint nem az ő dolguk segíteni a kilábalást, de ugyanez elmondható a bizonytalan pártpreferenciájúakra is, hiszen csak 41 százalékuk válaszolt úgy, hogy az ország jövője fontosabb, mint az ő jövedelmük.

Arra a kérdésre, hogy hajlandó-e anyagi áldozatot vállalni azért, hogy az ország átvészelje a gazdasági válságot, a megkérdezettek 39 százaléka válaszolt igennel, ugyanakkor 27 százalékuk véli csak úgy, hogy az emberek többsége is hajlandó erre.

A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása január 23-án 500 fő telefonos megkérdezésével készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!