Hírek

2009.01.26. 13:40

A minisztérium szerint elegendő orvos van Magyarországon

Nincs több ezer betöltetlen háziorvosi praxis Magyarországon; mindössze 102 ilyen van, és ezek betöltésén jelenleg is intenzíven dolgozik az Egészségügyi Minisztérium

BAMA

A minisztérium közleményében a Népszava hétfői számában megjelenteket cáfolta, a napilap ugyanis arról írt, hogy "szakorvosokat csábítana a több ezer betöltetlen háziorvosi praxisba az Egészségügyi Minisztérium".

A szaktárca hangsúlyozta: a lap állításával szemben "évek óta csupán százas nagyságrendű a betöltetlen praxisok száma, jelenleg 102 ilyen praxis van". Hozzátették: a téves információ nem a minisztériumtól származott.

A Népszava hétfői számában azt írta, az Egészségügyi Minisztériumnál kész annak a rendeletnek a tervezete, ami megkönnyítené a klinikai szakorvosok átképzését és praktizálását. Ez azt jelenti, hogy a klinikai szakképesítéssel rendelkező orvos az önkormányzat által igazolt területi ellátási érdekből - a házi-gyermekorvosi tevékenység kivételével - elláthat háziorvosi feladatokat.

Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a lappal azt közölte: a rendelet nem mentesíti a szakorvost a háziorvosi vizsga alól, csupán haladékot ad annak letételére, legfeljebb öt évig. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a lapnak azt mondta: véleménye szerint elfogadhatatlan a rendelet, hiszen az ellentétes a háziorvosi rendszer szakmapolitikai céljaival, s ha ez életbe lép, akkor az a háziorvosi szakképesítés elértéktelenedését jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!