Hírek

2009.01.16. 16:34

A gázkrízis is lökést adhat a Nabucco-projektnek

Az orosz-ukrán vita miatt kialakult gázkrízis is lökést adhat a Nabucco-projekt megvalósításának – mondta Bayer Mihály Nabucco-nagykövet pénteken, tíz nappal a budapesti gázvezeték-csúcs előtt.

mti

A mostani gázkrízis kiemeli a biztonságos energiaellátás jelentőségét, nemcsak az útvonal-, hanem a beszerzési források diverzifikációja is különös hangsúlyt kap - mutatott rá Bayer Mihály. Hozzátette: „Nekünk a Nabucco ezt a célt kifejezetten jól szolgálná”. Az elmúlt fél év politikai fejleményei az érintett térségben - így a grúziai események is - egyértelműen növelték a Nabucco jelentőségét - emelte ki a nagykövet. Arra a kérdésre, hogy a mostani gázkrízis inkább a Nabucco, vagy inkább a Déli Áramlat megépítésének kedvez, Bayer Mihály azt mondta:  a Nabucco lépéselőnyben van, a projekt újabb esélyt kapott. Nem kétséges, hogy Magyarország számára a Nabucco élvez elsőbbséget, mert ez felel meg az energiabiztonsági elvárásoknak - tette hozzá.

A nagykövet szerint a gázkrízis hatással lesz a január 27-i budapesti Nabucco-csúcsra is. „Aligha lehet megkerülni, hogy ezekről a kérdésekről, az ebből származó következményekről politikusok ne beszéljenek” - vélte Bayer Mihály. A találkozó célja egyebek mellett az, hogy erősítsék az elkötelezettséget a Nabucco-projekt iránt.

„Három alapvető célja van a csúcsértekezletnek. Az egyik, hogy demonstráljuk a résztvevőkön keresztül, hogy mi nagyon komolyan támogatjuk, és nagyon akarjuk ezt a projektet. A másik ilyen cél, hogy az elkötelezettséget erősítsük a projekt iránt. A harmadik célunk pedig az, hogy ezen a csúcsértekezleten lehetőséget teremtsünk a projektben érintettek számára egy érdemi párbeszédre erről a vezetékről” – mutatott rá a diplomata.

A tárgyaláson jelen lesznek a projektben részt vevő államok mellett azok az országok is, amelyek a gázt adhatják: így Irak, Türkmenisztán és Azerbajdzsán is. Az országok egy részét a kormányfők képviselik majd, mások szakminisztereket delegálnak,  Azerbajdzsánból pedig maga az elnök utazik Budapestre - mondta a nagykövet. Az Európai Unió országai által támogatott Nabucco-terv lényege, hogy elkerüli Oroszországot, így csökkentené az orosz gázmonopóliumtól való függőséget.

A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő  Nabucco-csővezeték összesen 3 ezer 300 km hosszú lesz és 2013-ra készülhet  el. A beruházás költsége eredetileg mintegy ötmilliárd euró lett volna, ezt módosították 7,9-re.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!