Hírek

2009.01.27. 14:28

A Fideszre kétszer annyian szavaznának

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg 24 százalék, az MSZP-é pedig 15 százalék.

BAMA

A két kisebb parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF támogatottsága 1-1 százalék körüli - derül ki a Századvég és a Forsense által készített közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit kedden juttatták el az MTI-hez.

A két cég 2009. január 8-a és 20-a között végezte a felmérést, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg aktuális politikai és közéleti kérdésekről.

Ennek alapján azt közölték, hogy a pártpreferencia-adatok alig mutatnak változást decemberhez képest, így a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében jelenleg is 24 százalék, az MSZP-é pedig 15 százalék.

A kutatás adatai alapján a szabad demokraták támogatottsága nem éri el, az MDF-é pedig csak kis mértékben haladja meg az 1 százalékot. Az összes többi párt együttes támogatottsága továbbra is 3 százalék, ezen belül egyedül a Jobbik ér el 1 százalékot.

A felmérés a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül továbbra is jelentős Fidesz-előny mutat, közülük 55 százalék voksolna most vasárnap a legnagyobb ellenzéki pártra, és változatlanul 32 százalék az MSZP-re.

A kisebb pártokat tekintve a kutatás készítői figyelemre méltónak nevezik, hogy az MDF mellett a Jobbik is 3 százalékos támogatottsággal bír, az SZDSZ pedig 1 százalékon áll.

A megkérdezettek válaszai alapján jelenleg a megkérdezettek 40 százaléka támogatná a kormány távozását, és 39 százalék támogatná a hatalomban maradását.

A pártválasztásukban bizonytalanok körében a kormány megtartását támogatók tábora a valamivel nagyobb, 37 százalékos, míg a távozást óhajtóké 33 százalékos.

A mérések szerint továbbra is azok vannak többen, akik szerint a környezetükben élők többsége kormányváltást szeretne, az ezzel ellentétes hangulatot érzékelők aránya 23 százalék.

Az adatok szerint gyakorlatilag decemberhez képest nem változott a választási részvételi hajlandóság januárban. A megkérdezettek 58 százaléka mondja biztosra, hogy elmenne szavazni, ha a hét végén országgyűlési választásokat rendeznének.

A pártot választók aránya sem változott, továbbra is a résztvevők 44 százaléka nevezett meg egy pártot az erre vonatkozó kérdésre válaszolva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!