Hírek

2008.12.10. 19:12

Theodor Stolojan alakíthat kormányt Romániában

Traian Basescu államfő a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) miniszterelnök-jelöltjének, Theodor Stolojannak adott megbízást a kormányalakításra. Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint a romániai magyar közösség számára az lenne hasznos, ha az RMDSZ ellenzékbe vonulna.

BAMA

A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) miniszterelnök-jelöltje, Theodor Stolojan kapott megbízást arra, hogy megalakítsa Románia következő kormányát. „Olyan emberre kívántam ruházni ezt a feladatot, aki képes a jelenlegi gazdasági világválságból eredő problémákat kezelni, és van elegendő tekintélye ahhoz, hogy biztosítsa az állami intézmények megfelelő működését” – mondta a Cotroceni-palotában Traian Basescu államfő. Stolojan közölte, hogy a következő tíz napban együtt kíván működni a PD-L-vel, akárcsak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), vagyis azzal a két alakulattal, amely jelezte közreműködési szándékát a demokrata-liberálisokkal való kormányzásban. „A cél egy olyan kormányprogram megvalósítása, amely alkalmas lenne a gazdasági válság romániai hatásainak ellensúlyozására” – hangoztatta Stolojan. Kifejezte reményét, hogy december 22-ig az addig felálló új parlament megszavazza majd az új kormányt.

Basescu elnök tisztázta, hogy a kormányfői megbízás négy évre szól. Az utóbbi napokban ugyanis a médiában folyamatosan hallani lehetett arról ez esetleges változatról, hogy két évig a PD-L, majd újabb két esztendeig a PSD adná a miniszterelnököt. „Hasznos lenne a romániai magyar közösség számára, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékbe vonulna” – hangoztatta tegnap Szász Jenő. A romániai Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint a magyarok úgy tekintenek az RMDSZ-re mint a rendszerváltás idején meghatározó szerepet játszó politikai erőre, a Nemzeti Felszabadítási Frontra, amely „a totalitárius rendszer leverése után született, 18 évig hatalmon volt és akadályozta a demokratizálódást”.

Szász Jenő úgy véli, politikai szemszögből korrekt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) az RMDSZ nélkül akarna koalíciót alkotni a demokratákkal (PDL), mert az RMDSZ elárulta a szövetséget a PSD-vel.
„Az RMDSZ elárulta a szövetséget a PSD-vel – hangoztatta Szász. – Négy évig a szociáldemokraták oldalán állt a parlamentben, Adrian Nastaseval és más erős pártbeli emberrel kötött egyezségeket, és amikor erről lemondott, konzekvencia-hiányról tett tanúbizonyságot. Úgy tűnik, hogy a PSD memóriája jobb, mint az RMDSZ vezetőségéé, és ezek szerint korrekt és érthető azon döntésük, hogy többé nem akarnak a Szövetség képviselői mellett állni– mondta a Magyar Polgári Párt elnöke.

Szász szerint, ha az RMDSZ elfogadja az MPP-vel a szövetséget a november 30-i romániai parlamenti választások előtt, bebizonyította volna, hogy egyetért a magyar közösség demokratizálásával, és sokkal több szavazatot kapott volna, mivel a romániai magyarok közül többen mentek volna el szavazni. A 2008 elején hivatalosan bejegyzett MPP nem indult pártként a november 30-i választásokon. Néhány egyéni jelöltet támogatott, de egyikük sem tudott mandátumot szerezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!