Hírek

2008.11.04. 17:13

Zsebpénzt kapnak a közalkalmazottak

Bruttó húszezer forintot kap december 5-én minden közalkalmazott és köztisztviselő a novemberi béréhez kapcsolódóan.

N. M.

Bruttó húszezer forintot kap december 5-én minden közalkalmazott és köztisztviselő a novemberi béréhez kapcsolódóan – erről született megállapodás az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) hétfői ülésén. Legutóbb a júniusi bérük mellé kaptak plusz tizenötezer forintot a közszféra munkavállalói.

Az évközi „zsebpénz” része a kormány és a közszolgálati sztrájkbizottság közt két éve született megállapodásnak, amely szerint ebben az évben szinten tartják a közszféra munkavállalóinak reálkeresetét. A kétszeri évközi keresetkiegészítést az indokolta, hogy az idei ötszázalékos bruttó béremelést még az eredetileg tervezett ötszázalékos inflációhoz igazították, szemben a várható 6,5 százalékkal. Így a nagyobb infláció miatt a decemberi pluszpénzzel együtt összesen bruttó 35 ezer forint keresetkiegészítést kaptak az idén a köszolgák.

Az ülésen nem tárgyaltak a kormány jövőre tervezett megszorításairól, így a közalkalmazottak 13. havi bérének a megvonásáról, illetve a bérek befagyasztásáról sem. A közszolgálati sztrájkbizottság mindazonáltal levélben tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy a grémium felújította két éve felfüggesztett tevékenységét, hogy a sztrájkbizottság keretében folytassák a további tárgyalásokat a kormány által tervezett megszorító intézkedésekről.

Nagy a bérkülönbség

A KSH legfrissebb adatai szerint az év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 944 ezren dolgoztak. A két szektor átlagos keresetei között továbbra is nagy a különbség: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete a vállalkozásoknál 188 700 forintot, a költségvetési szervezeteknél 215 900 forintot ért el. A különbség azonban valamelyest csökken: az idei év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,7 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!