Hírek

2008.11.29. 13:36

Véget ért a terror Mumbaiban

Indiai kommandósok szombat reggel megölték a luxushotelben elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat, amivel lezárult a 195 áldozatot követelő merényletsorozat.

BAMA

Befejeződött a Taj Mahal ostroma. Indiai kommandósok szombat reggel megölték a luxusszállodában elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat. A mumbai merényletekben szombat reggelig legalább 195 ember vesztette életét, köztük legkevesebb 22 külföldi, a sebesültek száma pedig meghaladja a háromszázat.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A mumbai merényletekben legalább 195 ember vesztette életét, köztük legkevesebb 22 külföldi, a sebesültek száma pedig meghaladja a háromszázat.
[/caption]

Haszan Gafur, a 18 millió lakost számláló nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát. "Minden művelet befejeződött. Minden terroristát megöltünk" - mondta.

Tíz terrorista érkezett Mumbaiba a várost sújtó terrortámadás végrehajtására, kilenccel végeztek, egyet elfogtak az indiai biztonsági erők - mondta Gafur.

Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben, s a kommandósok szobáról szobára haladva ellenőriznek minden helyiséget. A terroristák célpontjai közül a Taj Mahal volt az, amelyet utolsóként szabadítottak fel a biztonsági erők. Dutt szerint a terroristák gyújtották fel a szállodát, miközben a kommandósokkal csatáztak.

A hotelben szombat reggel ismét tűz pusztított. Robbanások és heves tűzpárbaj után hatalmas lángok borították el a földszint és az első emelet egy részét, az épületből sűrű füstoszlopok gomolyogtak kifelé.

A terroristák célpontjai közül az ötszintes, 400 szobás Taj Mahal volt az, amelyet utolsóként szabadítottak fel a biztonsági erők. A helyi idő szerint szerda este kezdődött, összehangolt merényletsorozatban a Taj Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket.

Sem Gafur, sem Dutt nem beszélt arról, hogy találtak-e túszokat vagy bezárkózott vendégeket a Taj Mahalban. A szállodát robbanószerek után kutató kutyákkal is átvizsgálják. A helyszínre mentőautók érkeztek, s a kommandósok elkezdték a visszavonulást a szálloda körül kialakított állásaikból.

Szintén szombati hír, hogy egy elhagyott halászhajót találtak az indiai hatóságok a tengeren Mumbai partjai közelében, és most azt vizsgálják, hogy felhasználták-e a terroristák ezt a vízi járművet a több mumbai célpont ellen intézett, legalább 195 ember halálát okozó támadásuk előkészítéséhez.

Egy holttest hevert a jármű fedélzetén összekötözött kezekkel - közölte szombaton az indiai haditengerészet szóvivője. A helyi média tudni véli, hogy a fegyveres terroristák elrabolták a hajót, és felhasználták akciójukhoz.

A The New York Times című napilap internetes oldalán azt írta pénteken, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges iszlamista szervezetet terheli a felelősség a mumbai merényletekért. Amerikai hírszerzési és terrorellenes szervezetek névtelenül nyilatkozó illetékesei azt mondták, a hírszerzési szolgálatoknak meggyőződése, hogy vagy a Laskar-i-Taiba, vagy egy másik szélsőséges csoport, a kasmíri székhelyű Dzsais-i-Mohamed a bűnös. A Laskar-i-Taiba csütörtökön tagadta, hogy köze lenne a véres merényletsorozathoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!