Hírek

2008.11.06. 09:37

Tiszavirág-védelem: megnézik a horgászok kukacát is

Mindennapos járőrözéssel védi a Tisza-menti kérésztelepeket a vízirendőrség, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet. A folyamatos razziázással a védett tiszavirág lárváinak illegális gyűjtését igyekeznek megakadályozni.

mti

Az agyagos partoldalakon található kérésztelepeken többen kiássák a fejlődő lárvákat, ugyanis a Tiszában élő halak kedvelt csemegéje a nyáron tömegével megjelenő, csak órákig élő szárnyas, barnás színű rovar, illetve annak átmeneti fejlődési alakja. Az utóbbit csaliként használják horgászáshoz. Az ellenőrzések során a folyó partján horgászók csaliját is megnézik, és a kérészlárvát használókkal szemben minden esetben eljárást indítanak – mondta Gere István százados, a vízirendészeti kapitányság vásárosnaményi őrsparancsoka. Legutóbb egy horgásszal szemben büntetőjogi felelősségrevonást kezdeményeztek, mert negyven lárvát találtak nála. További tizenkét esetben pedig szabálysértési feljelentéssel éltek a természetkárosítókkal szemben.

Százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett rovart elpusztítja. Aki pedig tíz lárvánál többet kiás – aminek természetvédelmi értéke együttesen meghaladja a húszezer forintot –, bűncselekményt követ el, s akár szabadságvesztéssel is sújtható. Sokan nincsenek is tisztában a tiszavirág és lárvájának védett státuszával, ezért az állandó ellenőrzéseken felhívják erre is a horgászok figyelmét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!