Hírek

2008.11.13. 12:30

Sugar Blue ismét Budapesten

Immár harmadszor érkezik hozzánk saját zenekarával Sugar Blue, és bizton állíthatjuk: ilyen erős felállással még nem volt szerencsénk találkozni. A muzsikusok egytől-egyig a legnagyobbak közé tartoznak, de közülük is kiemelkedik a gitárfenomén Rico McFarland.

Europress

A hazai blues-zenét ezen az estén a Pribojszki Mátyás Band képviseli. Mátyás Európa-szerte a legismertebb magyar blues-zenész. Több mint harmincöt országban koncertezett, és lemezei is rendre kivívják a szakma és a közönség egyöntetű elismerését. A legfrissebb anyaga pár héttel a megjelenése után már aranylemez lett.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A Grammy-díjas James Whiting, azaz Sugar Blue, a blues-szájharmonika chicagói császára.
[/caption]A Grammy-díjas James Whiting, azaz Sugar Blue, a blues-szájharmonika chicagói császára, Stan Getz, a Rolling Stones, Frank Zappa, Wille Dixon és számtalan elsőrangú muzsikus zenésztársa nem először jár Magyarországon. Ezúttal Code Blue című, új nagylemezének európai turnéja során ejti útba Budapestet, hogy megmutassa: még mindig ő a tradicionális rhythm & blues egyik legnagyobb alakja.

Az 1950-ben született Whiting egy régi klasszikus blues-jazz-sztenderdről kapta művésznevét, és ez nem véletlen. Hamar kialakított, jellegzetes szájharmonika- és énekstílusa valahol félúton mozog a hatvanas évek dinamikus r’n’b-je és a harmincas évek fájdalmasan finom, bluesos dzsessze között. Sugar Blue utcazenészként kezdte Harlemben, majd Európába került – a pletykák szerint Párizsban ismerkedett meg Mick Jaggerrel, akinek Sugar Blue játéka hallatán azonnal kiesett szájából a harmonika. Olyannyira, hogy a Stones azonnal meg is hívta a lemezfelvételeire. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján megjelent lemezek mindegyikén (a Some Girls-ön, az Emotional Rescue-n és a Tattoo You-n egyaránt) hallható Sugar Blue szenvedélyes játéka, ami különösen a Miss You diszkófunk-slágerében jellegzetes.

A Stones-együttműködés meghozta számára a megérdemelt elismerést és sikert, a nyolcvanas-kilencvenes években jobbnál-jobb zenészekkel dolgozott együtt. 1985-ben többedmagával megkapta a legjobb hagyományos blues-albumért járó Grammyt (egy montreux-i jam felvételéért), később Willie Dixon szintén Grammy-díjas lemezén, a Hidden Charms-on működik közre. Közben időről időre kiadott szólólemezeket is, a legutóbbit 2007-ben. A Blue Code című albumon markáns módon ötvöződik a modern rhythm & blues, a funk, a fúziós dzsessz – mindehhez Sugar Blue összetéveszthetetlen hangja és harmonikajátéka: elsöprő élmény.

Sugar Blue – közreműködik: Rico McFarland
Pribojszki Mátyás Band
november 19. (szerda), 19:30, Nyugati Teátrum

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!