Hírek

2008.11.25. 16:47

Páratlan régészeti leletre bukkantak az abaújvári templomban

Szenzációs, a maga nemében szinte páratlan leletre bukkantak régészek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújvár református templomában

BAMA

Szenzációs, a maga nemében szinte páratlan leletre bukkantak régészek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújvár református templomában: megtalálták a templom építtetőjének, Perényi Péter országbírónak a sírkövét – jelentette be Rácz Miklós régész. Mint mondta, egy, az 1400-as évekből származó 2x1 méteres faragott sírkövet találtak az ásatás utolsó napján, rajta Perényi Péter felirat, körben írással, és egy Perényi címerrel.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatási igazgatóságának munkatársa elmondta: Perényi Péter saját temetkezési helyének építhette a templomot, amely akkor természetesen még katolikus volt, erre utalnak freskói is.

Tóth István református lelkész úgy véli: a Dunától keletre ilyen freskókkal egyetlen templom sem dicsekedhet. Rácz Miklós szerint egy ilyen lelet régészeti ritkaságszámba megy. A Perényi-sírkövet eddig azért nem fedeztek fel, mert a templom egyik átépítése során megfordítva, felirattal lefelé építették be a padozatba. Tóth István az ásatások leletei egyfajta idegenforgalmi látványosságot is jelenthetnek a kicsiny Abaújvárnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!