Hírek

2008.11.03. 16:48

Nem kapták meg a bérüket a magyarok Németországban

Harminc nagyrészt Tolna megyei munkavállaló rekedt a múlt héten Németországban, mert nem kapták meg a bérüket.

Rácz Tibor

A brigádot szervező Szigethalmi János vállalkozó elmondta: ő vitt ki pénz nekik csütörtök éjjel, hogy haza tudjanak jönni. Mint kiderült, a német közvetítő cég internetes hirdetésére – miszerint coesfeldi húsüzembe keresnek karajcsontozásra, és szalonna leválasztására szalag mellé munkásokat – harmincfős brigádot szervezett.

Októberben utaztak ki Erkenschwickbe, ahonnan az egyik legnagyobb, mintegy 7500 munkást foglalkoztató húsüzembe jártak dolgozni. Szigethalmi János lapunknak elmondta, abban állapodott meg a közvetítő céggel, hogy hetente elutalják neki a munkások bérét. Az egyhavi fizetés legnagyobb részével azonban még adósak maradtak. Hozzátette: az eredeti szerződés szerint a kiutazóknak szalag melletti munkát kellett volna csak végezniük, ám mint az később kiderült, a romlott hús válogatásától a takarításig mindent rájuk bíztak. Fizetni azonban úgy tűnik, senki sem akar nekik ezért.

A vállalkozó elmondta, végső esetben odaadja ő a munkásoknak a beígért ezer euros bért. Hozzátette: ha neki nem fizetnek, akkor brigádja családostól megy ki Németországba a közvetítő cég, vagy ha kell a húsüzem elé tüntetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!