Hírek

2008.11.14. 21:06

Négy nemzet művészei találkoznak

Országszerte több mint 50 különböző fotókiállítás nyílik novemberben a Fotóhónap 2008 - Dialógus című fesztivál keretében, a magyar Fotóművészek Szövetségének szervezésében.

R. V.

Az alcím azért Dialógus, mert négy nemzet művészei, lengyelek, csehek, szlovákok és magyarok mutatkoznak be a központi kiállítóhelyen, a VAM Design Center 1300 négyzetméterén. „Míg a múlt században a fotó volt a tudósítás fő eszköze, addig mostanra az elektronikus sajtó felszabadította ez alól a fotóművészeket" – mondta Szamódy Zsolt, a Fotóművészek Szövetségének elnöke. „Nagyobb teret kaptak a szubjektív törekvések, és elmélyültebben ábrázolhatjuk a lelkiséget.” A négy nemzet a képekben keresi az egymás közti kommunikációs hidakat. A kiállításon több mint 600 kép látható, ráadásul a kortárs alkotások mellett soha nem látott archív képek is nyilvánosságra kerülnek.

A kétévente megrendezett kiállítás legutóbbi anyaga visszatekintés volt az elmúlt ötven évre. Az idei tárlaton szenzációszámba megy az MTI Fotóarchívumának 1950 és 1956 közti, eddig elzárt anyaga is. Ez Kinyílt fiókok címmel most kerül először a nyilvánosság elé. A képek az MTI fotókincseinek szisztematikus feltárása során kerültek elő, Keleti Éva fotóművész fedezte fel, válogatta és rendezte kiállítássá ezeket. Szintén Keleti Éva a kurátora a Szövetség Senior Alkotócsoportja „Örökifjak" című tárlatának, amely fotótörténeti tekintetben talán az MTI archív anyagának folytatásaként is értelmezhető. A tárlat a Király utcai kiállítóközpontban a hónap végéig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!