Hírek

2008.11.04. 18:03

Megfulladt a lekötözött beteg

Megfulladt egy beteg, akit egy pelenkával kötöztek le a Baranya megyei bólyi Fogyatékos Személyek Otthonában.

M. B.

A mohácsi kórházban a napokban meghalt a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonának egyik lakója, egy negyvennégy éves nő, akinek leállt a légzése azt követően, hogy egy pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözték. A rendőrség kedden hozta nyilvánosságra a szombatra virradó éjszaka történt, különös halálesetet.

A súlyosan szellemi fogyatékos nő pénteken éjjel nem hagyta aludni a társait, járkált az intézményben: nyikorgatta, csapdosta az ajtókat, egy beteg ruháját is lehúzta – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Zsobrák Péter. Az ápoló ezért úgy döntött, hogy egy pólóval, és egy pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözi a beteget. A nő azonban fel akart állni, de elesett, nem tudott kiszabadulni a kötésből. A rendőrség szerint mire a gondozók észrevették, mi történt, az asszony légzése leállt, az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint a pelenka szorítása miatt. Újraélesztették, majd kórházba szállították, ahol reggel életét veszítette.

Az intézmény fenntartója, a megyei önkormányzat képviseletében Horváth Zoltán alelnök elmondta, belső vizsgálatot rendeltek el. Eddigi megállapításaik szerint a beteg újraélesztését követően azonnal értesítették a dolgozók a mentőket. Az első helyszínre érkezett mentőkocsiban elmondása szerint nem voltak adottak a beteg elszállításához a feltételek, így csak a később megérkezett, második autóval tudták a mohácsi kórházba vinni a több esztendeje az otthonban ápolt nőt.

Az ápolónő aki kikötözte a nőt, tizenhat éve dolgozik az otthonban, s eddig semmilyen kifogás nem merült fel munkájával kapcsolatban.
A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz, orvosszakértő bevonásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!