Hírek

2008.11.19. 07:00

Lehet-e nálam is láthatáson a kis unokahúgom?

Olvasónk bátyja elvált szülő, aki nem mindig tud élni láthatási jogával, mert kamionsöfőrként sokat van úton. Szeretnék, ha a kislány ilyenkor a nagynénjével lehetne.

R. V.

Az anya, akinél a kislányt a bíróság elhelyezte, tévesen vélekedik arról, hogy a láthatási jogot csak az apa gyakorolhatja. A másik szülő akadályoztatása esetén beléphet a képbe a nagyszülő, a nagynéni, nagybácsi, bárki, akit az apa a családból megbíz. Ahhoz, hogy a kislány ne találkozhasson az akadályoztatott apa helyett a család másik tagjával, bírósági határozat kell. Mégpedig arról, hogy a gyermeket a nagynéni veszélyezteti, illetve káros hatással van rá. Ám ha ilyen döntés nem született, az anyának el kell engednie a gyermeket az apa rokonával. Végtére is ő ugyanúgy a kislány hozzátartozója, mint az apa.

Normális esetben mindezen a felek nem vitatkoznak, hanem megbeszélik az ügyet, és megegyeznek. Sajnos jelen helyzetben ez nem lehetséges – mondta el a hölgy. Az anya arrogánsan viselkedik, és még az apával is ímmel-ámmal engedi el a gyermeket a megszabott láthatási időben. Már csak azért is, mert a férfi azt szeretné elérni, hogy a kislányt ne a volt feleségnek, hanem neki ítéljék. Erre az a fő indoka, hogy az asszony pszichiátriai beteg, és orvosi kezelés alatt áll.

De önmagában az, hogy valaki pszichiáterhez jár, nem bizonyíték arra, hogy nem tudja ellátni gyermeke nevelésének a feladatait. Nem az a gond, ha az asszonynak ilyen problémája van – sőt, ő tulajdonképpen tesz az egészségéért. Az lenne indok a gyermek tőle való megvédelmezésére, ha a kicsinek testi, lelki, szellemi, erkölcsi károkat okozna. Ezt azonban, akár független igazságügyi szakértővel, akit a bíróság rendel ki, bizonyítani kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!