Hírek

2008.11.07. 13:53

Könnyítenek a devizahitelesek helyzetén

A kereskedelmi bankok képviselői és a pénzügyminiszter csütörtökön aláírták a devizahiteleseket megsegítő csomagról szóló megállapodást - tudta meg az MTI kormányzati forrásokból.

BAMA

A megállapodás célja, hogy csökkenjen a devizahiteles lakossági ügyfelek kockázata abban az esetben, ha az forint árfolyamában jelentős gyengülés következne be - mondták kormányzati tisztségviselők az MTI-nek.

Az MTI értesülései szerint azért húzódott el a megállapodás megkötése, mert a nagy nemzetközi pénzintézetek bizonyos pontokon aggályosnak vélték a miniszterelnök kérésének teljesítését.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök október 22-én jelentette be, hogy a kormány egy héten belül megállapodást ír alá a bankszövetséggel arról, miként lehet a devizahitelesek helyzetét megkönnyíteni. A miniszterelnök azt mondta: a tervek szerint a bankok saját maguk számára kötelező érvényű és betartandó új szabályokat alkotnak.

Gyurcsány Ferenc közölte: háromféle módon segíthetik a devizahiteleseket.Az első szerint az adós kérésére a törlesztési időszak megváltoztatható és meghosszabbítható a törlesztő részletek rögzítése mellett. A megállapodás másik pontja azt mondaná ki, hogy a jövőben legyen lehetőség a devizahitelek forinthitelre váltására, külön költség felszámolása nélkül. A harmadik könnyítő lépés arra adna lehetőséget az adós kérésére, hogy a bankok átmenetileg csökkentsék a havi törlesztő részletet, illetve függesszék fel a törlesztési kötelezettséget.

A megállapodás célja, hogy ne engedjük égbe szökni az adósok terheit - fogalmazott a miniszterelnök.A kormányfő elismerte, hogy az egyezség megkötése nem volt mentes a vitától. Gyurcsány Ferenc szerint a bankokat is kötelezi a társadalmi felelősségvállalás, az adósoknak jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázatokkal kell szembenézniük, mert a pénzügyi válság túlmutat a gazdaság szokásos kilengésein.

Nem kell a bankok magatartását befolyásoló, kényszerítő normát alkotni, a kormány a megállapodással is el tudta érni a devizahitelesek megsegítését. Ha ezzel a technikával nem sikerült volna, akkor "jogi kötőerővel kényszerítettük volna ki az együttműködést. Örülünk, hogy erre nem került sor" - mondta akkor Gyurcsány Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!