Hírek

2008.11.13. 06:55

Képzavarban van a londoni Tate Modern

Képzavarban van a Tate Modern galéria Londonban: nem tudják, hogy jól raktak-e ki két absztrakt festményt. Nem attól tartanak, hogy a szög gyenge, és esetleg leszakadhatnak a képek, hanem hogy valóban a jó oldaluk van-e felül, illetve alul, de még az oldalsó oldalváltozatok sem biztosak.

H. V. R.

Mark Rothko festményeiről van szó, és a mester már nem segíthet, mivel 38 éve halott. Fotók sincsenek a festményekről, hogy legalább azok segítenének megoldani a problémát.

A két kép feltehetően 90 fokos tévedéssel lóg, amire a minap hívta fel a figyelmet a Daily Telegraph című brit lap műkritikusa, Richar Dormant. Szerinte a festő a csíkokat nem függőlegesekre, hanem vízszintesekre álmodta meg. A Tate úgy is rakta ki őket elsőre – több évtizede –, ám azután az akkori igazgató függőlegesre módosított egy kollégájának tanácsára. 1987-ben ismét „vízszintbe kerültek”, amikor külön Rothko-kiállítás nyílt. 2000-ben azonban megint „fordultak egyet”, amikor bekerültek a Rothko-terembe, és azóta is függőlegesen függenek.

Ha sikerülne végre eldönteni, hogy vertikális vagy horizontális-e a helyes fekvés, és ha a horizontális jönne ki végeredményül, akkor sem biztos, hogy stimmelne a módosítás. Mivel akkor jön a „Most akkor fejjel lefelé vagy felfelé van?” dilemma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!