Hírek

2008.11.17. 13:01

Jogszerűen vonta meg alpolgármesterének hatáskörét

Jogszerűen vonta meg a nyáron minden hatáskörét és jogkörét fideszes alpolgármesterének Marton István, a szintén a Fidesz támogatásával megválasztott nagykanizsai polgármester a közigazgatási hivatal előzetes állásfoglalása szerint.

mti

A polgármester a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltségének vezetőjétől kapott levélből  idézte: „Álláspontom szerint a polgármester szabadon határozza meg az alpolgármester feladatait, melybe beletartozik az is, hogy a korábban általa meghatározott feladatokat teljes egészében visszavonja”. Simon Beáta kirendeltségvezető az Alkotmánybíróság egyik 2001-ben hozott határozatára hivatkozva levelében azt írta, hogy „a polgármester irányítási jogkörébe beletartozik a megfelelő munkamegosztás, az alpolgármester feladatának meghatározása”.

Marton István augusztus végén vonta vissza Cseresnyés Péter alpolgármester - aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője -  minden jogkörét. Ennek közvetlen előzménye volt, hogy a város önkormányzatának ügyrendi, jogi és közrendi bizottsága egy fideszes  előterjesztéssel vissza akarta vonatni a polgármestert a Zalaispa hulladékgazdálkodási társulás igazgatóságából, ahová mindössze négy  hónapja delegálták. A nagykanizsai közgyűlésben régóta folyamatos a konfliktus a polgármester és a korábban őt támogató Fidesz-frakció, valamint az  ott helyet foglaló alpolgármester között. A nyilvánosságot kapott legutóbbi eset október végén történt, amikor Marton István írásban is arra kötelezte Cseresnyés Pétert, hogy költöztesse el az irodáját  a városházából a polgármesteri hivatal távolabbi épületébe, amit az érintett nem tett meg.

Ez utóbbi eset kapcsán a közigazgatási hivatal levelében az áll, hogy „törvényességi szempontból nem kifogásolható az alpolgármester elhelyezésére vonatkozó intézkedés sem”. Az indoklás szerint ugyanis az alpolgármester felett a polgármester gyakorolja - például a kinevezésen, felmentésen kívüli - egyéb munkáltatói jogokat, amibe  beletartozik az elhelyezés meghatározása is.

mti -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!