Hírek

2008.11.07. 17:12

Hasznos svéd befektetések: nyilvános a Gripen-szerződés

A kormány nyilvánosságra hozta az összes Gripen ellenételezés keretében megkötött szerződést.

B. V.

[caption id="" align="alignleft" width="243"] Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő
[/caption]Gyurcsány Ferenc miniszterelnök svéd kollégájával, Fredrik Reinfeldttel tartott tárgyalása után elmondta, ezek a megállapodások beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a svéd partnerek teljesítették ígéretüket, teljesítették szerződéses kötelezettségeiket. Magyarországon nagyon jelentős svéd beruházók jelentek meg, több ezer munkahelyet és több tízmilliárd forintot fektettek be.

A gazdasági tárca honlapján is megtekinthető adatokból kiderül, a svédek több mint 57 milliárd forintot fektettek be, melyeknek együttes exportja meghaladta a 139 milliárd forintot. A legtöbbet az ELECTROLUX Lehel hozta a magyar konyhára, 48 milliárd forintot meghaladó befektetésével és 108 milliárdos exportjával.

A Gripen vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél, 2001. decemberében. ,Ezeket a szerződéseket sokáig titkolták, majd miután a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet bejelentette, pert és kampányt indít a dokumentumok megismeréséért, közzétették azokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!