Hírek

2008.11.21. 17:17

Hadüzenet az uzsorásoknak

Öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik az uzsorásokat a Büntető törvénykönyv tervezett módosítása szerint.

Világgazdaság – Europress

Bűncselekmény lesz az uzsorástevékenység – jelentette be a héten Draskovics Tibor. Az igazságügyi és rendészeti miniszter közölte, hogy módosul a büntető törvénykönyv (Btk.): három – bűnszövetségben elkövetés esetén akár öt – évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják azt, aki máson annak rászorultságát kihasználva – a kamatban (vagy például ingatlan vételárában) a maga javára kirívó aránytalanságot érvényesítve – „segít”. Ezáltal a sértettet vagy hozzátartozóját nehéz anyagi helyzetben tartja, és a bűncselekményt üzletszerűen követi el. A tárca szerint a rendelkezés világos és egyértelmű válasz egy új, a társadalom egészét fenyegető jelenségre, azoknak a magatartására, akik nehéz helyzetben lévő családok, anyagi kiszolgáltatottságát saját – aránytalan – előnyük szerzésére használják. Ilyen esetekben kirívóan magas kamatokat követelnek az adósoktól, akik gyakran – rövid idő alatt – minden vagyontárgyukat elveszítik ennek következtében.

Fidesz: a kormány teljesítse alkotmányos kötelességét!

„A kormány alkotmányos kötelessége a közrend, a közbiztonság fenntartása és az állampolgárok jogainak védelme és biztosítása” – hangoztatta közleményében a Fidesz. A párt szóvivője, Cser-Palkovics András szerint az uzsorával kapcsolatos bűncselekmények azonban egyre gyakoribbak, és nyilvánvaló, hogy a kormány nem alkalmas alkotmányos kötelességének teljesítésére. A Fidesz elvárja a mindenkori kormánytól, hogy védje meg a magyar embereket minden jogtalanságtól és erőszaktól.

Ezt a visszaélést 1978-ig ismerte a Btk. Most újra bevezetik a kiszolgáltatottak védelmében. Az uzsora-bűncselekményt akkor szankcionálnák, ha azt valaki legalább két alkalommal követi el. A törvény nem szabályozza, milyen kamat számít uzsorának, az aránytalanság mértékét a bírói gyakorlatra bízzák. „A Btk. csak egy eszköz ebben a küzdelemben, a legfontosabb, hogy a sértettek megpróbálják elkerülni az ilyen helyzeteket; ha pedig mégis belekerülnek, időben értesítsék a hatóságokat, illetve éljenek a szociális ellátórendszer nyújtotta lehetőségekkel” – hangoztatta Draskovics.

A miniszter elmondta: azon vannak, hogy a módosítás – amelynek révén a rendőrség hatékonyabban léphet fel az uzsorásokkal szemben – egy-két héten belül bekerüljön a törvénykönyvbe. Ezzel a parlamenti pártok is egyetértenek. A „kamatos pénzre” szoruló családok általában a létminimum alatt élnek, felmérések szerint a három vagy többgyermekes családok 60 %-a ebbe a kategóriába tartozik. Draskovics szerint a módosítás révén a rendőrség hatékonyabban léphet fel az uzsorásokkal szemben. Az előzetes konzultációk alapján a parlament egészében támogatottsága van a javaslatnak. A kormány kezdeményezi azt is, hogy rendkívüli eljárásban tárgyaljon róla az Országgyűlés.

Növeli felelősségét a kormány

A kiszámíthatóbb, átláthatóbb állami tevékenységet szolgálja a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása az igazságügyi minisztérium szerint. A javaslat értelmében, ha az állam az üzleti forgalomban vesz részt, az üzleti titok védelme nem illeti meg, az ilyen kikötés semmis. Draskovics Tibor tárcavezető példaként a Gripen-vásárlások szerződését említette, miszerint a jövőben nem lehet ilyen állami vagyont érintő szerződések esetén az üzleti titokra hivatkozva eltitkolni részleteket. Ugyancsak nem köthet az állam olyan szerződést, amely részéről kizárja a kamatfizetést vagy a késedelmi kamatot. Azaz a Ptk. szigorúbb elvárást fogalmaz meg az állami, költségvetési szervekre, azok vállalkozásaira, mint az üzleti élet más szereplőire. Az utóbbiak ugyanis rendelkezhetnek arról, hogy például késedelem esetén nem fizetnek kamatot. Draskovics szerint ezzel elkerülhető lehet a körbetartozások kialakulása.Az új szabály kiterjed majd az állam által nyújtott támogatásokra is.

Világgazdaság – Europress Növeli felelősségét a kormány A kiszámíthatóbb, átláthatóbb állami tevékenységet szolgálja a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása az igazságügyi minisztérium szerint. A javaslat értelmében, ha az állam az üzleti forgalomban vesz részt, az üzleti titok védelme nem illeti meg, az ilyen kikötés semmis. Draskovics Tibor tárcavezető példaként a Gripen-vásárlások szerződését említette, miszerint a jövőben nem lehet ilyen állami vagyont érintő szerződések esetén az üzleti titokra hivatkozva eltitkolni részleteket. Ugyancsak nem köthet az állam olyan szerződést, amely részéről kizárja a kamatfizetést vagy a késedelmi kamatot. Azaz a Ptk. szigorúbb elvárást fogalmaz meg az állami, költségvetési szervekre, azok vállalkozásaira, mint az üzleti élet más szereplőire. Az utóbbiak ugyanis rendelkezhetnek arról, hogy például késedelem esetén nem fizetnek kamatot. Draskovics szerint ezzel elkerülhető lehet a körbetartozások kialakulása.Az új szabály kiterjed majd az állam által nyújtott támogatásokra is. Fidesz: a kormány teljesítse alkotmányos kötelességét! „A kormány alkotmányos kötelessége a közrend, a közbiztonság fenntartása és az állampolgárok jogainak védelme és biztosítása” – hangoztatta közleményében a Fidesz. A párt szóvivője, Cser-Palkovics András szerint az uzsorával kapcsolatos bűncselekmények azonban egyre gyakoribbak, és nyilvánvaló, hogy a kormány nem alkalmas alkotmányos kötelességének teljesítésére. A Fidesz elvárja a mindenkori kormánytól, hogy védje meg a magyar embereket minden jogtalanságtól és erőszaktól. Draskovics Tibor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!