Hírek

2008.11.15. 17:42

Gyurcsány-Fico: négypontos találkozó

A várakozásokkal ellentétben tüntetések és látványos eredmények nélkül zárult le a szombati Gyurcsány-Fico találkozó. A szlovák és a magyar kormányfő négypontos megállapodása sem oldotta fel a szlovák-magyar ellentéteket.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A feszült hangulatú megbeszélés halovány eredménnyel, és kölcsönös odamondogatással zárult - FOTÓ: DARNAY KATALIN
[/caption]A ködlepte Révkomáromban szombaton reggel szinte semmi nem utalt arra, hogy néhány órán belül Robert Fico szlovák, és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök igyekszik majd diplomáciai úton rendezni a szlovákokkal közös dolgainkat. Mindössze a városháza terén elhelyezett kordonok és a rendőri sorfal jelezte, hogy – még ha csak néhány órára is – az egyébként nyugodt határmenti városkára szegeződik majd sok ezer kíváncsi tekintet. Ennek megfelelően minden a protokoll szerint zajlott: Fico lesötétített ablakú luxusautója óramű pontossággal gurult be a parányi Klapka György térre, hogy Bastrnák Tiborral, Révkomárom polgármesterével karöltve fogadják a magyar miniszterelnököt. Az élményre azonban meglehetősen sokat kellett várniuk. Gyurcsány Ferenc ugyanis több mint tíz percet késett a megbeszélt találkozóról. Pontosság helyett úgy tűnt ő inkább látványelemekkel teszi hatásossá belépőjét: hangos szirénaszó közepette összesen nyolc kocsiból álló konvojjal érkezett a találkozó színhelyére. A következő pillanatban a két kormányfő már széles mosollyal rázta egymás kezét a kamerák és a nézelődők tapsának kereszttüzében, egy másodperc múlva pedig elnyelte őket a városháza ódon épülete.

„Minek ez a nagy csinnadratta?” – kérdezte maga elé meredve egy idősebb úriember, elnyerve ezzel a legradikálisabb nézelődő címét a városban. A várakozásokkal ellentétben ugyanis egyetlen tüntető sem zavarta meg a csendet a tanácskozás ideje alatt. Hiábavalónak tűnt azonban a feszült várakozás, a révkomáromi szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó ugyanis komolyabb eredmények nélkül ért véget. A két kormányfő által aláírt négypontos – Gyurcsány Ferenc eredetileg hat pontos javaslattal érkezett –  egyezményt ugyanis aligha lehet előrelépésnek nevezni, főként annak tükrében, hogy a megbeszélés után tartott sajtótájékoztató igencsak az adok-kapok jegyében telt el. A szlovák miniszterelnök az egyik legnagyobb problémaként vetette fel, hogy Magyarország exportálja a fasizmust. Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy 28 ember, fasiszta egyenruhában vonuljon át egy másik országba. A szlovák zászlóégetéshez pedig annyi hozzáfűznivalója volt, hogy Szlovákiában már börtönben ülne az, aki más ország jelképét nyilvánosan megalázza. A dunaszerdahelyi brutális rendőri beavatkozással kapcsolatban Robert Fico továbbra is tartja korábbi állítását: legális és helyénvaló volt a hatóság közbeavatkozása.

A Gyurcsány-Fico „meccs” végeredménye

1. Mindkét fél kijelentette, hogy felveszik a harcot a radikális ideológiák, mégpedig a nacionalizmus, a fasizmus, valamint a xenofóbizmus ellen.

2. A Szlovák és a Magyar Köztársaság kormánya egyetért abban, hogy az adott kisebbség nyelvét, kultúráját és oktatását minden lehetséges eszközével támogatja.

3. A két kormányfő közös célkitűzése visszaállítani a két ország közötti barátságos állapotot.

4. A sikerek érdekében további tárgyalásokon beszélik meg a felmerülő problémákat.A heves indulatok ellenére Gyurcsány Ferenc szinte már-már visszahúzódva kezdte beszédét, amely szinte egyik pillanatról a másikra vágott át éles kritikába. „Arra kérném Robert Fico miniszterelnök urat, hogy saját kormányában is legyen ennyire állhatatos harcos, ha szélsőségekről van szó, hiszen szép számban veszik őt körül nacionalista elveket hangoztató politikusok” – mondta Gyurcsány Ferenc, Ján Slota magyarellenes beszédeire utalva. Fico azonban mosta kezeit, hiszen elmondása szerint ő már többször elhatárolódott Slota úr kijelentéseitől, és hangsúlyozta, hogy a jövőben vissza fogja fogni az „üzengető” pártvezetőket. Azt azonban kiemelte, hogy Slota és a Szlovák Nemzeti Párt, a Fidesszel ellentétben nem játszik össze szélsőségesekkel, legfeljebb keményebb szavakkal védi a szlovák érdekeket. A kormány összetételébe meg ne szóljon bele se Moszkva, se Washington, se Budapest.

A verbális ostorcsapások itthon sem maradtak el: a Fidesz sajnálatosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képtelen volt elérni a szlovák kormányfővel folytatott szombati tárgyalásán, hogy a Dunaszerdahelyen történtek és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ügye bekerüljön a találkozón elfogadott közös nyilatkozatba.

2. A Szlovák és a Magyar Köztársaság kormánya egyetért abban, hogy az adott kisebbség nyelvét, kultúráját és oktatását minden lehetséges eszközével támogatja.

3. A két kormányfő közös célkitűzése visszaállítani a két ország közötti barátságos állapotot.

4. A sikerek érdekében további tárgyalásokon beszélik meg a felmerülő problémákat. A feszült hangulatú megbeszélés halovány eredménnyel, és kölcsönös odamondogatással zárult - FOTÓ: DARNAY KATALIN -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!