Hírek

2008.11.13. 12:43

Gyarapították a közhelygyűjteményt

Nemzeti után gazdasági csúcsot tartottak csütörtökön a miniszterelnök kezdeményezésére. Elhangzott számos olyan javaslat, mellyel már Dunát lehetne rekeszteni, vagy leginkább a politikai közhelyszótár részét alkotja. Gyurcsány Ferenc – pártelnökként felszólalva – ezúttal egészen új, érdekes magyarázatot adott a válság kialakulására és kezelésére.

Ambrus Vilmos

Konkrét kormányzati intézkedési tervből kevés hangzott el. Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter azt jelentette be, hogy 1400 milliárd forint támogatást juttatnak a vállalkozásoknak a következő két évben, az összeg egy részét uniós forrásból csoportosítják át. Ezt még a Fideszt képviselő Matolcsy György korábbi gazdasági miniszter is jó elképzelésnek nevezte, de politikai fordulatot sürgetett a megvalósításához. A pártok és a csúcson jelenlévő gazdasági vezetők közül sokan korábbi javaslataikat ismételték meg. Az MDF-es Herényi Károly minél előbbi euróbevezetést szorgalmazott, Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője milliós és százezres nagyságrendű kamu-rokkantnyugdíjasról és ál-minimálbéresről beszélt. Mindkét politikus az adórendszer átalakítását javasolta. Herényi szerint egyébként ezt épp a gazdasági és fejlesztési miniszter által bejelentett 1400 milliárdból lehetne finanszírozni.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Elhangzott számos olyan javaslat, mellyel már Dunát lehetne rekeszteni. FOTÓ: SCHMIDT JÁNOS
[/caption]Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke – aki a nemzeti csúcson azt az emlékezetes kijelentést tette, hogy mindenki szégyellje magát, aki az asztal körül ül, saját magát is beleértve – most arra hívta fel a figyelmet: az ország még nem kerülte el a csődöt. Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke a konvergenciaprogram folytatását tartotta szükségesnek, mert szerinte azáltal lehet visszaszerezni a befektetői bizalmat.
 
A legsajátosabb felszólalás Gyurcsány Ferenchez köthető. A politikus ezúttal az MSZP elnökeként a válság okait elemezte. „Az elmúlt évtized végén politikai ellenségképzés kezdődött, ezért a pártok, hogy hatalomra kerüljenek vagy hatalmon maradjanak, szociális licitálásba kezdtek, ami pedig a gazdaság gyengüléséhez vezetett” – ismertette okfejtését Gyurcsány. Hozzátette: a válság megoldását azzal kell kezdeni, hogy mindenki elmondja, mit rontott el. Gyurcsány hozzászólása végén újabb, még ebben a kormányzati ciklusban elindítandó reformhullámról beszélt. Veres János pénzügyminiszter szükségesnek nevezte az önkormányzati reformot és az adóreform végrehajtását az egyensúly megtartása mellett.

A tudósítás frissített és bővített változata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!