Hírek

2008.11.12. 15:16

Gusztos megvédené a leleplező riportert

Interpellációval fordult Gusztos Péter (SZDSZ) szerdán Kovács Tamás legfőbb ügyészhez az RTL Klub előző nap rabosított riporterének ügyében.

mti

A liberális párt parlamenti frakciójának helyettes vezetője saját honlapján hozta nyilvánosságra az interpellációt, ami hétfőn kerül fel a parlament oldalára. Ebben emlékeztet arra, hogy az RTL Klub riporterét, Polgár Gézát hivatalos személy általi közokirat-hamisításban való bűnsegédlet miatt akarják felelősségre vonni. Az RTL Klub munkatársát kedden a mozgássérülteknek kiállított uniós parkolóigazolványok hamisításáról készített riportjával összefüggésben rabosították. A rendőrség szerint az ügyészség utasítására gyanúsították meg az újságírót, az ügyészség szerint viszont a BRFK saját hatáskörében döntött így. A történtek miatt szakmai szervezetek és politikai pártok is tiltakozásukat fejezték ki.

Az SZDSZ ügyvivője arról interpellálja Kovács Tamást, hogy megítélése szerint veszélyes-e a társadalomra az az oknyomozó  riporter, aki munkájának eredményével nem jut jogosulatlan előnyhöz,  hanem éppen a hatóságok munkáját segíti. Gusztos Péter azt is meg akarja tudni, hogy a legfőbb ügyész szerint képes-e az ügyészség különbséget tenni a szándékos bűncselekmények és a riporteri munka során tanúsított, tény és  szándék szerint büntetőjogi tényállást meg nem valósító magatartások  között.

Az ellenzéki politikus abszurdnak és elkeserítőnek tartja a „hirtelen támadt ügyészi aktivitást”, főleg annak fényében, hogy véleménye szerint a közelmúltban nyilvánvaló, a társadalomra  különösen veszélyes bűncselekmények kapcsán még elutasító, a hivatalbóli eljárás megindításának lehetőségét a lehető legszűkebben  értelmező választ kapott az ügyészségtől. Emiatt arra kéri Kovács Tamást, hogy nem a konkrét ügy részleteit taglalva fejtse ki: létezik-e olyan jogelv vagy gyakorlati előírás az ügyészség  munkájában, ami alapján egy oknyomozó riporter ellen hivatalból  eljárást kezdeményeznek, míg a fővárost rendszeresen feldúló bűnöző  garázdák esetében ezt nem tartják szükségesnek.

Gusztos Péter arra is kíváncsi, esetleg az RTL Klub munkatársa ellen indított eljárás egy új ügyészségi habitus első jele-e, és lehet-e arra számítani, hogy „a jövőben már a valódi bűnözők ellen is hivatalból eljárást indítanak”. Interpellációjában az is szerepel, hogy a legfőbb ügyész szerint segíti, vagy éppen  hátráltatja a bűncselekmények felderítését, ha azok feljelentőit  haladéktalanul rabosítják, gyanúsítottként eljárás alá vonják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!