Hírek

2008.11.19. 17:25

Fidesz: a parlament döntsön az IMF-hitel felhasználásáról!

A Fidesz az Országgyűlés előzetes felhatalmazásához kötné a Nemzetközi Valutalap (IMF), az Európai Közösség és a Világbank által Magyarországnak nyújtott hitel felhasználását - erről Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke adott be kapcsolódó módosító indítványt a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez.

mti

A módosító indítvány szerint „az Európai Közösség által nyújtott hitel, valamint az IMF általános eszközeinek felhasználására vonatkozó készenléti vagy hasonló megállapodásból és a Világbankkal kötendő kölcsönegyezményből származó források felhasználásához a kormánynak az Országgyűlés előzetes  felhatalmazását kell kérnie”. A költségvetést megalapozó törvényekhez benyújtott módosító indítványokról jövő héten szavaz az Országgyűlés.

Varga Mihály indoklásában azt írta, hogy Magyarország aggasztó gazdasági helyzete miatt rászorul a nemzetközi intézmények  hiteleire, ugyanakkor közös érdek, hogy ez a hitelfelvétel  átláthatóan, mindenki számára követhető módon menjen végbe. A  javaslat szerinte garanciát ad arra, hogy az Európai Közösség, a  Nemzetközi Valutalap és a Világbank által Magyarország számára  nyújtott hitelek felhasználása átlátható legyen.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője október végén beszélt arról, hogy parlamenti ellenőrzést tart szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországnak biztosított hitelkerete felett; a politikus szerint valamilyen intézményes megoldást kell találni, hogy nyomon kövessék a pénzek lehívását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!