Hírek

2008.11.24. 06:30

Dobson Tibor: a szóvivő nem médiasztár

Az ország legismertebb szóvivőjeként tizenöt éven át számolt be naponta többször közúti balesetekről, természeti katasztrófákról, tűzesetekről és halálos kimenetelű szerencsétlenségekről. Év végén távozik a katasztrófavédelem szóvivői posztjáról, új munkaköre szerint tűzoltóparancsnok lesz.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignright" width="235"] Dobson: „A hitelesség olyan, mint a cseppkő: nagyon hosszú idő felépíteni, és egy pillanat alatt le lehet rombolni.”
[/caption]– Miért vált?
– Nincs nagy titok a dologban, egyszerűen úgy éreztem, hogy itt az ideje. Én mindig is elsősorban tűzoltó maradtam, és csak aztán szóvivő. Most visszamegyek a szakmámba, újra tűzoltó leszek. Tanítani is szeretnék, megyénként legalább egy-egy kollégára lenne szükség, aki a helyi ügyekben viszi a szót. Megyei szinten ugyanis nincsenek szóvivők, nehézkes a tájékoztatás, pedig ez a jövő. Én tulajdonképpen egyszemélyes hírügynökség voltam, és továbbra is tájékoztatni fogok az országos eseményekről. Nem hagyom cserben a tűzoltókat és a médiát, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság dél-pesti régiójának tűzoltóparancsnoka leszek, valamint a Magyar Tűzoltószövetség szóvivőjeként dolgozom tovább.

– Milyen érzés volt haláleseteket, katasztrófákat bejelenteni?
– Természetesen mindig annak örültem, amikor jó hírekkel szolgálhattam, ha elhárították a kollégák a veszélyt, sikeres volt a mentés. Az én hivatásom nem vidám dolog, sok szomorú eseményt kellett bejelentenem, de volt nagyon sok pozitív is szerencsére. A legrosszabb a tűzoltó kollégák hősi haláláról beszámolni, amit megtettem 1994-ben, amikor két kollégánk egy szélviharban vesztette életét, illetve 2006-ban, a műegyetemi tragédia idején.

– Mit tanácsolna az utódjának?
– A legfontosabb, hogy sose hazudjunk, a lényeg a hitelesség. A hitelesség olyan, mint a cseppkő: nagyon hosszú idő felépíteni, és egy pillanat alatt le lehet rombolni. Ugyanilyen fontos a szakmai alázat: a szóvivőség nekem hivatás volt, nem szakma, aminek a magánéletet is alá kell rendelni. A szóvivő nem médiasztár.

– Van már esélyes a posztjára?
– Elképzelés már van, de ameddig nem biztos, nem szeretnék róla beszélni. Jövőre már nem én viszem a katasztrófavédelemnél a szót, így hamarosan ki fog derülni.

Dobson Tibor

1981-ben végezte el a tiszti főiskolát.

1992-től Ferencváros tűzoltóparancsnok-helyettese.

1993-tól az Országos Tűzoltóparancsnokság (2000-től annak jogutódja, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) szóvivője.

2006-ban elsőként nyerte el Az év szóvivője díjat.

1992-től Ferencváros tűzoltóparancsnok-helyettese.

1993-tól az Országos Tűzoltóparancsnokság (2000-től annak jogutódja, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) szóvivője.

2006-ban elsőként nyerte el Az év szóvivője díjat. Dobson Tibor Dobson: „A hitelesség olyan, mint a cseppkő: nagyon hosszú idő felépíteni, és egy pillanat alatt le lehet rombolni.” -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!