Hírek

2008.11.08. 17:21

Barack Obama orosz és iráni célkeresztben

Az egész világ a kedden megválasztott amerikai elnökre, Barack Obamára figyel.A lengyel államfői hivatal szombaton arról adott ki közleményt, hogy Obama támogatja azt, hogy fegyvereket telepítsenek Lengyelországba.

F. E.

Ezt Lech Kaczynski lengyel elnök közölte azután, hogy telefonon tárgyalt Barack Obamával. A rakétavédelmi programról augusztus végén állapodott meg az Egyesült Államok és Lengyelország. Ennek értelmében Amerika nagy hatótávolságú rakéták kiiktatására szolgáló elfogórakétákat telepít Lengyelországba.

Moszkvában máris tiltakoznak a lengyelországi hírek ellen. Arkagyij Dvorkovics, az orosz elnök tanácsadója bejelentette: Oroszországnak nem felelnek meg a tervezett kelet-európai rakétapajzs-telepítéssel kapcsolatos intézkedések, de remélik, hogy Barack Obama elnök elődeinél nagyobb jóindulatot tanúsít az orosz elképzelések iránt. Az, hogy ez így lesz-e, rövidesen kiderülhet: Dmitrij Medvegyev és Barack Obama november 15-én, a G20 washingtoni tanácskozásán találkozik egymással.

Irán is bírálta a napokban az új amerikai elnök egyik kijelentését, miszerint a perzsa állam nem állíthat elő atomfegyvert. Az iráni parlament elnöke, Ali Láridzsáni úgy vélte, Barack Obama nyilatkozatai azt jelentik, hogy folytatódik az Iránnal szembeni amerikai politika, ami nem jó, mert alapvető változásokat várnának.

Nagy-Britanniában viszont soha nem választották volna miniszterelnökké
 Barack Obamát – erről a brit Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság elnöke beszélt. Azt mondta: a kormányzó Munkáspártban honos "intézményi rasszizmus" miatt esélye sem lett volna egy színesbőrű jelöltnek. Obamának azonban nemcsak nem csak külföldön kell komoly kihívásokkal szembenéznie a beiktatása után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!