Hírek

2008.11.27. 15:26

A mentők szakszerűen jártak el az óvodásokat ért balesetnél

A mentők a szakma szabályai szerint jártak el az óvodásokat ért szerdai fővárosi buszbaleset sérültjeinek ellátásakor - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

BAMA

A XI. kerületi Pannonhalmi út és az Előpatak utca kereszteződésében egy óvodásokat szállító kisbusz és egy terepjáró ütközött. A balesetben hat gyermek sérült meg, egyiküket a helyszínen újra kellett éleszteni. Az ő állapota jelenleg is kritikus, a Heim Pál gyermekkórházban kezelik.

A mentőszolgálati vizsgálat megállapította, hogy a mentők a szakmai szabályok szerint jártak el - olvasható a mentés körülményeit ismertető, az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az esetleírás szerint a helyszínre elsőnek kiérkező mentőorvos  az élettelen gyermeket - EKG-t is használva - megvizsgálta, s mivel légzést, vérkeringést nem észlelt, a másik, kritikus állapotú  kisgyermek ellátását, valamint a többi, „akkor még ismeretlen  állapotú sérült felkutatását kezdte meg”.

Általánosságban elmondható, hogy a sürgősségi orvostan szerint „tömeges baleset helyszínén az ellátás különleges szabályok alapján történik. Az életveszélyben levők ellátása elsődleges, őket követik a súlyos sérültek, és ezután kerülhetnek sorra a klinikai halál  állapotában lévők közül azok, akik még életjelenségeket mutatnak. Utolsóként kerülnek ellátásra a könnyű sérültek. Mindaddig, amíg a személyi állomány az életveszélyes és súlyos állapotú sérültek  ellátását végzi, komplex újraélesztés nem végezhető. A komplex újraélesztés ugyanis nagy erőket köt le, s ezeket elvonja a kétes  kimenetelű újraélesztő tevékenység érdekében a reális túlélési eséllyel rendelkező, de magas időfaktorú (azonnal ellátandó) életveszélyes sérültek ellátásáról” - írta Győrfi Pál.

A szóvivő hangsúlyozta: „a szabály oka és célja az, hogy a  kétséges sikerű újraélesztési kísérletet végezve nehogy elveszítsék azt a sérültet is, akin még nagy eséllyel segíteni lehet. A szakmai szabályok szerint tehát a további mentőegységek helyszínre érkezésekor kezdődhet meg a halott újraélesztési kísérlete”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!