Hírek

2008.06.09. 14:00

Szeptemberben dönthetnek a lex Tollerről

Szeptemberben dönthet az Országgyűlés arról, hogy elveszítse-e képviselői mandátumát az a politikus, aki egy évig nem vesz részt a parlament munkájában - mondta Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke hétfőn az MTI-nek. A politikus szerint ötpárti egyetértés van a kérdésben.

BAMA

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfőn egyhangúlag támogatta azt az indítványt, hogy megszűnjön annak a képviselőnek a mandátuma, aki egy évig nem vesz részt a parlament ülésein. Szintén minden képviselő egyetértett abban, hogy a betegsége  miatt mandátumáról lemondó politikus féléves fizetést kaphasson, az elhunyt képviselő után pedig a hozzátartozóját illetné meg ez az összeg. Géczi József Alajos a bizottsági ülést követően elmondta: ötpárti egyetértés van a két kérdésről. 2005 óta már többször megpróbáltak hasonló indítványokat elfogadtatni, ez eddig azért nem valósulhatott meg, mert a képviselők tartanak a médiavisszhangtól - tette hozzá. A politikus szerint Pécs szocialista polgármesterének, Toller Lászlónak az esete hívta fel újra a figyelmet erre a két kérdésre.

Géczi József Alajos úgy vélte: a halál, vagy betegség miatti  lemondás után járó végkielégítés esetében csak egy "szimbolikus összegről", valamivel több mint nettó egymillió forintról lehet beszélni. Ugyanakkor a döntés megmutathatja, hogy a "képviselő is ember" - tette hozzá. Ahhoz, hogy egy év távollét után megszűnjön egy képviselő mandátuma, módosítani kell az alkotmányt, valamint a képviselők jogállásáról szóló törvényt is. Szintén törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy végkielégítést kaphasson a mandátumát betegsége, vagy halála miatt elvesztő politikus. A képviselők a négyéves ciklus végén most is megkapják a féléves fizetésüknek megfelelő juttatást - mondta Géczi József Alajos.

Toller László országgyűlési képviselő, Pécs egykori polgármestere 2006 júniusában szenvedett maradandó sérüléseket egy  közúti balesetben, azóta éber kómás állapotban van. Nemcsak ő van azonban tartósan távol a parlamenti ülésektől: a szocialista Horn Gyula és Csákabonyi Balázs is régóta beteg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!