Hírek

2008.06.27. 16:57

Szent-Iványi: megalapozott döntés volt Magyar Bálintot választani

Megalapozott, védhető döntést hozott az Európai Bizottság négytagú jelölőbizottsága, amikor Magyar Bálintot jelölte az Európai Innovációs és Technológiai Intézet 18 tagból álló irányító testületébe - mondta Szent-Iványi István, az SZDSZ ügyvivője.

MTI

A politikus arra reagált, hogy a héten számos, zömmel az Európai Néppárthoz tartozó EP-képviselő azt a kérdést vetette fel egy EP-bizottsági meghallgatáson, miként javasolhatott az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság politikust az intézet irányító testületébe. Különböző pártállású magyar EP-képviselők korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy több - nem magyar - képviselőtársuk azt mondta, a magyar jelölt, vagyis Magyar Bálint jelölését nem érti. Szent-Iványi István a távirati iroda kérdésére úgy fogalmazott, csak a folyosói magánbeszélgetések során hallott arról, hogy képviselőtársai "berzenkednek" Magyar Bálint jelölése ellen, de feltételezései szerint a magyar belpolitikából gyűrűzhetett át az ügy Brüsszelbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a másik 17 jelölt esetében senki ellen sem fogalmazott meg hasonló érveket. Szent-Iványi István ezért is feltételezi, hogy az eset hátterében magyar politikusok állhatnak. Hozzátette: szomorúnak tartja, ha így van, mert inkább örülni kellene annak, hogy az intézet vezetésében egy elismert magyar politikus is helyet kap. A liberális EP-képviselő hozzátette: az ellen egyik politikai erő sem emelt kifogást, amikor Pálinkás József fideszes országgyűlési képviselőt akadémiai elnökké választották, pedig ebben az esetben is egy volt miniszterről van szó, aki emellett aktívan politizált, mert csak megválasztása után mondott le fideszes parlamenti mandátumáról.

Barsiné Pataky Etelka (Fidesz) néppárti európai parlamenti képviselő csütörtökön az MTI-nek határozottan cáfolta, hogy "felbiztatták" volna azokat a nem magyar EP-képviselőket, akik az előző napi bizottsági meghallgatáson értetlenségüknek adtak hangot Magyar Bálint jelölése miatt. Az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának ülésén az Európai Bizottság képviselője, Günter Stock professzor kiváló szakembernek nevezte Magyar Bálintot.

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy az intézetet 18 független jelölt és négy EU-s szervezeti képviselő fogja vezetni. A független jelöltek közé Magyarország Magyar Bálintot delegálja.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője másnap úgy fogalmazott, hogy Magyar Bálint jelölése az intézet igazgatósági tanácsába a magyar tudományos élet súlyos megsértése. Az ellenzéki képviselő szerint a "az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet nem bukott miniszterek kádertemetőjének, illetve nem a kisebbségi kormány szavazatvásárlási terepének kell használni."

Az SZDSZ alapítói közé tartozó Magyar Bálint 1996-1998 között művelődési és közoktatási, míg 2002-2006-ig oktatási miniszterként dolgozott, majd az SZDSZ kormányból való kilépéséig fejlesztéspolitikai államtitkár volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!