Hírek

2008.06.09. 11:47

Nyárra hordónként 150 dolláros olajárral számolnak

A Goldman Sachs (GS) amerikai befektetési bank vezető nyersanyagpiaci elemzője szerint a nyáron 150 dollárra nő a kőolaj hordónkénti ára és két éven belül elérheti a 200 dollárt.

MTI

Hétfőn, röviddel 10 óra után a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta júliusi jegyzése 39 cent gyengüléssel 138,15 dollár volt. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 57 centtel 137,12 dollárra csökkent. A Goldman Sachs olajárral kapcsolatos elemzéseire mindig odafigyelnek a szakértők, miután ez a bank a legaktívabb a befektetési bankok közül az energiapiacokon. A cég vezető elemzője szerint bár gyenge az olaj iránti kereslet, a kínálat még gyengébb. Emlékeztetett arra is, hogy komoly termeléskiesések vannak az OPEC-tag Nigériában és csak minimálisan nő az olajtermelés a szervezeten kívüli Oroszországban.

A GS már két éve megjósolta a három számjegyű olajárat, amit akkor sokan elképzelhetetlennek tartottak. A befektetési bank most úgy véli, hogy két éven belül az olajár elérheti a 200 dollárt. Május 16-án a befektetési bank jelentősen feljavította az energiahordozó második félévi árára vonatkozó becslését. A bank 107 dollárról 141 dollárra módosította az amerikai könnyűolaj (WTI) második félévi átlagárára vonatkozó előrejelzését.

Az olajpiac másik fontos szereplője, a Morgan Stanley befektetési bank pénteki prognózisában írta, hogy július negyedikére, azaz az amerikai függetlenség napjára - amikor amerikaiak millió ülnek autóba - az olajár elérheti a 150 dollárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!