Hírek

2008.06.04. 06:00

Megjártam a mesterekkel a lakásfelújításkor

NEHÉZSÉGEK - Olvasónk egyedülálló nő, aki pénzéhes mesteremberek prédájának érzi magát. Felújíttatta lakását ugyanis, és nincs olyan mester, aki hibátlanul végezte volna el feladatát.

BAMA

Itt a nyár, amely sokaknek a lakásfelújítás ideje. A mesterekkel az emberek többsége szóbeli szerződést köt – mutattak rá a probléma gyökerére a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Igaz, ez is jogviszony, csakhogy létezését bajosan lehet bizonyítani. A Polgári Törvénykönyv azonban lehetőséget ad az írásbeli szerződésre.

Ebben rögzíthetjük, mire köteles a vállalkozó. Valaminek a tervezésére, elkészítésére, megjavítására, átalakítására. Ő és a megbízó kölcsönösen tartozik egymásnak: előbbi a szolgáltatásokkal, utóbbi azok árával. A helyzetet, amikor az elvégzett munka nem felel meg legfontosabb tulajdonságainak, a jog hibás teljesítésnek nevezi. A megrendelő, azaz a jogosult ilyenkor kérheti, hogy a vállalkozó javítsa ki a hibát, vagy engedjen a szabott árból.

Az új építésű társasházak átadásakor nem véletlenül készül jegyzőkönyv. A megfontolt tulajdonos ilyenkor jól körülnéz. Bármilyen hibát találva akkor cselekszik helyesen, ha nem veszi át a lakást, amíg a bajt rendbe nem hozzák.

Amennyiben szép szóval nem tudunk zöld ágra vergődni a vállalkozóval, nincs más út, mint a bíróság. Ott érvényesíthetjük követelésünket: a mester javítsa ki a hibát vagy szállítsa le az árat. Ha a hibás teljesítésből bármilyen kárunk származik (például egy csőtörés eláztatja lakásunkat), a vállalkozónak annak költségeit is vállalnia kell.

Előfordulhat, hogy a vállakozó azt mondja: ha nyoma van a teljesítésnek, akkor ő az áfával többet kér. Inkább fizessük ezt meg, mintsem később sokkal többet veszítsünk rajta a dolgon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!