Hírek

2008.06.19. 10:10

Külföldön is jól szerepel a magyar diákigazolvány

Megállja helyét külföldön is a magyar diákigazolvány, sőt bizonyos szempontból egyedülálló a nemzetközi mezőnyben - derült ki a European Campus Card Association (ECCA) találkozóján, amelyről az Educatio Kht. tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

MTI

Idén a lengyelországi Technical University of Lodz adott otthont a hét elején a European Campus Card Association (ECCA) rendezvényének, amelyen az Educatio Kht. Oktatási Kártyacsalád program munkatársai is részt vettek. Az ECCA olyan egyetemeket, nemzeti szervezeteket tömörít magába, amelyek egyetemi kártyákat fejlesztenek és menedzselnek. A konferencián többek közt bemutatkozott a lodzi egyetemi és Svéd Gothenburg egyetemi kártya, továbbá a horvátországi Zágráb egyetemi kártyája, amely digitális aláírást is tartalmaz - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A találkozón kiderült, hogy a magyar diákigazolvány egyedülálló abban a tekintetben, hogy központilag adják ki, országos utazási, kulturális és kereskedelmi kedvezményekkel. Más országokra ugyanis inkább az jellemző, hogy elszórva egy-egy egyetemen jön létre ezzel kapcsolatos fejlesztés és az egyetemvároshoz kapcsolódó kedvezményrendszer. Ausztriában 10, Lengyelországban például öt felsőoktatási intézményben működnek a magyarországihoz hasonló chipes alkalmazások.

Magyarország több mint 20 felsőoktatási intézmény vezetett be chiptechnológián alapuló szolgáltatást, amely számítógépes, forgóvillás beléptetéshez, üdítő automatákhoz, fénymásolókhoz használható, így több mint 100 ezer diák és az intézményhez tartozó oktató és dolgozó használhatja ki a kártyája adta lehetőségeket. A diakigazolvany.hu szerint jelenleg 1.644 elfogadóhelyen adnak különböző utazási, kulturális és kereskedelmi kedvezményeket az okmányhoz kapcsolódóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!