Hírek

2008.06.21. 14:52

Kormanyszovivo.hu: nem volt pályázat

A kormányszervek kedvükre válogathatnak nagyszámítógépeket egy katalógusból

Europress

Nemcsak méregdrága, nemcsak döcögve működik, de most kiderült, hogy önkényes is. A kormanyszovivo.hu internetes oldal beszállítói külön pályázat nélkül adhattak el drága eszközöket a kormánynak. Lapunk kérdésére a kormányszóvivői iroda elismerte, hogy a Synergon és a HP 200 milliós szerződése egy tavalyi keretszerződés alapján történt, a konkrét eszközökre, szoftverekre pályázatot vagy közbeszerzést nem írtak ki.

Budai Bernadett kormányszóvivő korábban arra a  kérdésre, hogy a 200 millió forintos ajánlat volt-e a legolcsóbb a közbeszerzési eljárás során, azt válaszolta: ár-érték arányban ez volt a legmegfelelőbb. A valóságban a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság még tavaly írt ki közbeszerzési eljárást nagyteljesítményű számítógépek beszerzésére, amelynek összértéke 15 milliárd (!) forint volt. Kérdésünkre a kormányszóvivői iroda úgy fogalmazott, e pályázat alapján összesen 47 keretszerződést kötöttek számítástechnikai cégekkel. A lista majdnekm a teljes magyar piacot lefedi.

Ezek a cégek arra szereztek jogot, hogy benyújtsanak egy katalógust a kormányszervnek. Onnan pedig az állam további közbeszerzési eljárások nélkül válogathat, tehát attól a cégtől vásárol, amelytől ezt jónak látja. A kormányszóvivői iroda magyarázata: „A kormanyszovivo.hu esetében a Synergon és a HP Magyarország kiválasztása a konkrét beszerzés esetében a jogszabályi előírásoknak megfelelően, újabb pályáztatás nélkül történt.

Erre a 168/2004-es Kormányrendelet ad felhatalmazást. Ebben az esetben a megrendelő az érvényes keret-megállapodással rendelkező cégek katalógusaiból választja ki a legolcsóbb ajánlatot. Ez alapján, valamint az említett két cég referenciáit és tapasztalatát figyelembe véve esett rájuk a választás." Az említett kormányrendelet azonban a legolcsóbb ajánlatra nem tartalmaz utalást, így nem lehetünk biztosak benne, hogy valóban a legolcsóbb lehetőséget választották. Az informatikai szakma egyöntetű véleménye, hogy a kormányszóvivői portált ennél jobb minőségben is a 200 milliós ár töredékéért elő lehetett volna állítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!